ارزیابی تاثیر ساخت دریاچه های مصنوعی بر ساخت و ساز های اطراف،مطالعه موردی : دریاچه چیتگر در منطقه 22 تهران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای نوین در عمران، معماری، مدیریت شهری و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ENGIN06_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1063
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدغلامرضا بنی احمد

چکیده

امروزه میدانیم که هرگونه اعمال مربوط به عمران وتوسعه با دخالت انسان همراه بوده و الزاما تغییراتی را در روابط بین انسان ومحیط طبیعی بوجود می آورد.رجایی،.4 :2831 بنابراین هرگونه عمران منطقه ای نظیر ایجاد دریاچه های مصنوعی انسان ساخت بواقع نوعی مداخله انسان در طبیعت بوده که باید منطقی و سیستماتیک باشد. (کلیان وتریکار ( 161 :2191دریاچه شهدای خلیج فارس موسوم به چیتگر در منطقه 11 تهران نیز از نمونه مداخلات انسان ساخت بوده که در تدوین نخستین طرح جامع برای غرب شهر تهران در سال 2849 پیش بینی گردید.بنابراین شکل اصلی این طرح پیشنهادی برتفکرات دوران مدرنیسم استوار است. (زندی . (4 :2811 بعدها در طرح تفصیلی شهر تهران در سال 2893 ساخت دریاچه در دستور کار قرار گرفت اما اجرای آن کماکان به تعویق افتاد.سرانجام پس از 81 سال اجرای این پروژه عظیم در سال 2836 آغاز و فاز اول آبگیری آن در سال 2812 انجام و در سال 2811 نیز بصورت شتاب زده افتتاح گردید. این طرح در میان کارشناسان موافقان ومخالفانی سرسخت دارد.موافقان طرح به اجرای موفقیت آمیز چنین طرح بزرگی در خاورمیانه در زمانی اندک ، اثرات مثبت آن بر گردشگری منطقه ، ایجاد رطوبت و تعدیل هوای تهران و همچنین کاهش خطرات سیلاب های فصلی اشاره نموده اما مخالفان مسائلی نظیر رشد کاذب ساخت و سازها ، تبلیغات غیر واقعی برای فروش ساختمانهای بلند مرتبه ، ایجاد زلزله های القائی ، واکنش احتمالی سیستم دریاچه به زلزله های طبیعی ، کاهش آب در دشت ورامین ، افزایش فاضلاب و هجوم حشرات موذی درفصل گرما ، فرونشست زمین در منطقه و تبعات خطرناک آن در آینده ،رشد جلبکها و کاهش اکسیژن و در نهایت بوی نامناسب درمنطقه را مطرح می نمایند . اما منطقه 11 تهران نیز خود منطقهای جوان در میان مناطق تهران بوده که شورای عالی شهرسازی ومعماری ایران در سال 2891 در طرح تفصیلی تهران آن را برای احیای مفاهیم ازدست رفته شهرسازی چون هویت ، خوانا بودن محیط ،جهت یابی ومکانیابی فضای مناسب شهر و از همه مهمتر ساماندهی ساخت و سازهای بی رویه در زمینهای بکرمنطقه در دستورکار قرار داد . و همین شورا در مصوبه دیماه سال 19 بر ایفای نقش این منطقه بعنوان مرکز استقرارخدمات بزرگ مقیاس با غلبه تفرج وگردشگری در مقیاس ملی و فراملی تاکید مینماید. بواقع امروزه با مشاهده این منطقه و دریاچه و ساخت و سازهای بیرویه دراطراف آن و فعالیتهای سوداگرانه عجیب و غریب نظیر افزایش قیمت بی سابقه در طبقات برای مشرف بودن به منظره دریاچه ، میتوان دریافت که نحوه استفاده و بهره گیری از اراضی شهری ، »استفاده بهینه« از زمین و فضا در این منطقه آنچنان که خواست برنامه ریزان بوده مورد توجه قرار نگرفته که شورا در بند 1 مصوبه اخیر خود بر تعدیل ظرفیت سکونتی 494 هزار نفره منطقه تاکید نموده است.با ساخت دومگامال بسیار بزرگ در طرف اتوبان همت و نزدیک به دریاچه کاملا واضح است که دریاچه مصنوعی شهدای خلیج فارس از اهداف زیست محیطی اولیه و به نوعی از رسالت خود دور شده و ضمن عملکرد معکوس با ساخت و سازهای بی رویه در اطراف آن ،مشکلات عدیده ای را به وجود آورده که این پژوهش تلاش دارد تا از منظر بعد ساخت و سازهای شهری ناشی از ایجاد این فضا در منطقه را مورد بررسی قرار دهد.

کلیدواژه ها

دریاچه،دریاچه مصنوعی،ساخت وسازشهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.