تحلیل حکمت گنبد مدرسه سپهسالار تهران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران
  • کد COI اختصاصی: CAUM03_306
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 705
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا مقدمی مونقی

دانشجو کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند

افشین قربانی پارام

عضو هیئت علمی دانشگاه ازاد اسلامی واحد دماوند

چکیده

ایجاد مرکزیت در بنا از جمله راهکارها برای تحقق وحدت در معماری است. از عناصر مؤثر در شکل گیری مساجد در دوران مختلف که تحت تأثير مفهوم توحيد قرار گرفته، گنبد است؛ این عنصر با نقش بارز خود در زمینه شکلدهی مفهومی و نمادین به ایجاد مرکزیت در بنای مساجد، بیانگر آن است که وظیفه خود را به خوبی میتواند به منصه بروز برساند . هر بنایی دارای ارزش و اعتبار و بیان کننده سلیقه معمار بنا است. بناهای تاریخی هر کشور بخشی از شناسنامه فرهنگ وكارنامه مردمی است که در آن زندگی می کرده اند. از این رو توجه به تاریخچه بناها و شاهکارهای هنر معماری، مهم است. این توجه از آن جهت مهم تر نیز میشود که با بررسی عناصر کالبدی بناهای معماری هر عصر میتوان به روند شکل گیری و تکامل شیوه ی معماری رایج در آن سرزمین پی برد. گردآوری اطلاعات در این مقاله به صورت مطالعات میدانی و کتابخانه ای بوده است در ادامه نیز به روشت تحلیل کیفی به تفسیر داده ها پرداخته شده است نتایج این پژوهش بیانگر آن است که همانطور که از طرح کلی مجموعه مسجد و مدرسه سپهسالار نیز تمایل به نمایش شکوه و عظمت بنا بر می آید در فضای گنبد خانه نیز با اتخاذ تمهیداتی مانند اختصاص نزدیک به یک پنجم از مساحت مجموعه، ارتفاع زیاد گنبد و تاق ایوان ها، حذف جرز های قطور محصور کننده گنبدخانه و اتصال فضای گنبد خانه به فضاهای پیرامون آن شکوه و عظمت به نمایش گذاشته شده است چنان که می توان گنبد خانه این مجموعه را وسیع ترین قسمت بنا دانست.

کلیدواژه ها

مسجد، سپهسالار، حکمت، گنبد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.