پهنه بندی خطر سیلاب در رودخانه با استفاده از مدل هیدرولیکی HEC-RAS در محیط GIS

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران
  • کد COI اختصاصی: CAUM03_213
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 518
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران صفری نژاد

گروه مهندسی آب، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

ابراهیم امیری

گروه مهندسی آب، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

چکیده

با توجه به افزایش سیلاب در سالهاي اخیر بر اثر تغییرات کاربري اراضی و تخریب پوشش گیاهی سبب شده است بیشتر مناطق کشور در خطر پدیدار شدن سیلاب هاي مخرب قرار گرفته شوند، که این امر با تلفات جانی و مالی قابل توجهی رو به افزایش می باشد. همواره رشد جمعیت سبب بروز ضعف در برنامه ریزي جهت بهره برداري از زمین میباشد این افزایش جمعیت همراه با ضعف برنامه ریزي براي بهره برداري از زمین، تخریب مراتع، افزایش سطوح غیر قابل ساخت، نابودي جنگل ها و مراتع همراه است و سبب می شوند که آب کمتري به زمین نفوذ کند و این حجم آب به سمت اراضی پایین دست به صورت روناب و خیلی سریع، جریان پیدا کند. در این تحقیق بخشی از رودخانه ماسوله رودخان واقع در استان گیلان، انتخاب شده است، در این تحقیق با استفاده از تکنیک سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و از مدل هیدرولیکی HEC-RAS به مطالعه پهنه خطر سیل در رودخانه ماسوله رودخان پرداخته شده، سپس با استفاده از مدل هیدرولیکی HEC-RAS به مطالعه هیدرولیکی بازه اي از رودخانه ماسوله رودخان گیلان پرداخته شد و پهنه هاي سیلاب براي دوره هاي بازگشت 2 و 25 سال براي سرعت جریان و تنش برشی و نوع جریان بدست آمد و محدوده هاي که خطر سیلاب بیشتري دارد شناسایی شد. نتایج حاصل از پهنه بندي سیل در تحقیق حاضر براي تعیین حریم رودخانه ماسوله رودخان از نظر ساخت سازه اي میتواند مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

رودخانه، سیلاب، پوشش گیاهی، ماسوله رودخان، مدل.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.