ریشه شناسی واژه راعنا در آیه 104 سوره بقره

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی نوآوری و تحقیق در علوم انسانی و اسلامی
  • کد COI اختصاصی: HICONG02_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1907
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره اخوان مقدم

محمدرضا میرزائی گودرزی

الهام کامرانی

چکیده

قران کریم تحریف در اسناد دینی و متون مقدس را از جهت اخلاقی نکوهش کرده و پیامدها و عواقب ناگوار آن در سرنوشت انسان و جوامع بشری را گوشزد کرده است. آیه 104 سوره مبارکه که بقره اولین خطاب به مومنان بود تا نسبت به تحریف گری و استهزاگری یهود هوشیار باشند. مفسران پژوهشگران بسیاری در زمینه کوشیده اند که واژه راعنا را بررسی و آن را از جهت مختلف ریشه یابی کنند. وجه اشتراک بین اکثر تفاسیر وجود نقل شأن نزول این ایه است گفته می شود. مسلمانان صدر اسلام هنگامی که پیامبر به مشغول سخن گفتن بود و بیان آیات و احکام الهی می کرد گاهی از او می خواستند کمی با تأنی سخن بگوید تا بتواند مطالب را خوب درک کنند و سوالات وخواسته های خود را نیز مطرح نمایند، برای این درخواست جله «راعنا» که از ماده: «الرعی» به معنی مهلت دادن است به کار می بردند ولی یهود همین کلمۀ : راعنا را از ماده «الرعونه» که به معنی کودنی و حماقت است استعمال می کردند (در صورت اول مفهومش این است «به ما مهلت بده» ولی در صورت دوم این است که ما را تحمیل کن!» همان گونه که هنگام تلفظ «راعنا» _(رعایت حال مار را بکن). کسرۀ عین را به سوی فتحه متمایل نموده و با آهنگی مخصوص ادا می کردند تا معنای «شرور ما» از ان برآید. یهودیان به استهزا و تمسخر چنین گویشی را در خطاب به رسول خدا می گفتند.

کلیدواژه ها

تحریف گری ، یهود، استهزاگری، راعنا ، مراعات کردن ، شرور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.