جایگاه یابی نقش های مکمل قواعد فقهی لاضرر و نفی سبیل در مدیریت استراتژیک

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم انسانی، اقتصاد و حسابداری ایران
  • کد COI اختصاصی: MPCONF06_187
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی جعفرزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد معارف اسلامی و مدیریت دانشگاه امام صادق (ع)

چکیده

جایگاه استراتژی و مدیریت استراتژیک در سطوح ملی و سازمانی بر کسی پوشیده نیست، چرا که موفقیت و یا شکست یککشور یا سازمان در همه زمینه ها در پرتو برنامه ریزی، پیاده سازی و کنترل راهبرد هایش است. در عین حال دین مبیناسلام،چارچوبهای خاصی را برای هدایت و موفقیت سطوح مختلف جامعه از فردی تا حاکمیتی قرار داده است که در صورتاستفاده از آنها، مسیر نیل به سعادت در دنیا و آخرت فراهم میشود. از جمله این چارچوب ها قواعد فقهی نفی سبیل و لا ضررمی باشند که می توانند نقش موثری در مدیریت استراتژیک در سطوح سازمانی و ملی داشته باشند. لذا پژوهش حاضر با هدفبررسی جایگاه دو قاعده فقهی نفی سبیل و لاضرر در مدیریت استراتژیک نگاشته شد و با بهره گیری از روش توصیفی و بااستفاده از منابع کتابخانه ای، سعی در کشف جایگاه کاربردی این قواعد در شئون مختلف مرتبط با استراتژی دارد. نتیجه اینشد که 3 حالت کلی در قبال سبیل کفار بر حکومت ها و سازمان های اسلامی وجود دارد که عبارتند از: سبیل حکومت کافربر حکومت اسلامی، سبیل حکومت کافر بر سازمان اسلامی و سبیل سازمان کافر بر سازمان اسلامی؛ که باید ناظر به هر یکاقدامات خاصی در استراتژی ها انجام شود؛ در عین حال به واسطه اولویت قاعده لاضرر بر نفی سبیل، ضروت دارد تا سازمانها و حکومت های اسلامی در مواردی که نفی سبیل برای آنها هزینه زیادی دارد، به صورت تدریجی اقدام به حذف تسلطحکومت ها و سازمان های کافر بر حکومت ها و شرکت های اسلامی در قالب استراتژی های میان مدت و بلند مدت کنند تاکمترین ضرر به آنها وارد شود.

کلیدواژه ها

استراتژی، مدیریت استراتژیک، قواعد فقهی، قاعده نفی سبیل، قاعده لاضرر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.