اثر تراکم بوته و رقم بر عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی ارقام ذرت دانه ای

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی دانش و فناوری علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: MDCONF05_105
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 369
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاراله عبدالهی

کارشناس ارشد زراعت مسئول زراعت شهرستان کوهدشت

خسرو عزیزی

دانشیار دانشگاه لرستان. ریاست دانشگاه لرستان

چکیده

به منظور دستیابی به مناسب ترین رقم و تراکم بوته ذرت که به بهترین وجهی بتواند از تشعشع خورشیدی و مواد غذایی خاک بهطور مناسب استفاده نماید و دارای حداکثر عملکرد دانه باشد. آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کاملتصادفی در سه تکرار در تابستان سال زراعی 1387 در منطقه کوهدشت اجراء شد. عامل تراکم در چهار سطح شامل تراکم هایبوته : ((1)D)؛ 6 بوته در مترمربع، ((2)D)؛ 7 بوته در مترمربع، ((3)D)؛ 8 بوته در مترمربع و ((4)D)؛ 9 بوته در مترمربع و عامل رقم در سهسطح (V2=677) ،(V1=704) و (v3=630) بود. نتایج نشان داد که تأثیر متقابل تراکم بوته و رقم بر روی عملکرد دانه، طول بلال،قطر بلال، شاخص برداشت و تعداد برگ هر بوته از نظر آماری در سطح 1% درصد معنی دار شد اما بر روی قطر چوب بلال درسطح 1% معنی دار نشد. نتایج بدست آمده نشان داد که با افزایش تراکم بوته عملکرد دانه افزایش و بالاترین عملکرد دانه از تراکم9 بوته در متر مربع به میزان 13/23 تن در هکتار به دست آمد که نسبت به سایر تراکم های کاشت برتری معنی داری داشت و ایننشان می دهد که در منطقه کوهدشت شرایط تشعشعات خورشیدی مناسب است و می توان تراکم کاشت را افزایش داد. اثر ارقام برروی عملکرد دانه معنی دار شد و بالاترین عملکرد دانه از رقم 677 به میزان 12/15 تن در هکتار بدست آمد که نسبت به ارقام704 و 630 به ترتیب 1/93 و 1/45 تن در هکتار برتری عملکرد داشت. مقایسه میانگین های اثر متقابل تراکم کاشت و رقم نشانداد که بالاترین عملکردهای دانه به ترتیب به میزان 16/06 و 14/55 تن در هکتار از ارقام 630 با تراکم 9 بوته و رقم 677 با تراکم9 بوته در مترمربع بدست آمد.

کلیدواژه ها

تراکم کاشت، ارقام ذرت، ارتفاع بوته، عملکرد دانه، شاخص برداشت، طول بلال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.