تحلیل و ارزیابی تاب آوری کالبدی منطقه 6 شهرداری تهران در برابر زلزله

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین کنفرانس مدیریت شهری، و شهرسازی و معماری با رویکرد اقتصاد و عمران شهری
  • کد COI اختصاصی: NCCAU02_110
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 945
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سامان بیات ترک

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران

پرهام پوراله یار خانشیر

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران

چکیده

پژوهش حاضر با بررسی و تحلیل مسائل و چالش هاي موجود در برنامه ریزي و مدیریت بحران هاي اجتناب ناپذیر همچون زلزله سعی در ایجاد سطح حداقلی از آگاهی در محدوده مورد نظر در جهت آمادگی در برابر زلزله و کاهش خطرات و آسیب هاي ناشی از آن دارد. در این بین نقش برنامه ریزي کاربري زمین بسیار پر رنگ جلوه می کند. این ابزار با در نظر گرفتن شرایط محیطی و همچنین استاندارد هاي شهرسازي به جا نمایی صحیح کاربري ها و ارتقا ایمنی و اصلاح بافت شهر کمک می کند. همچنین برنامه ریزي کاربري زمین سبب می شود تا با افزایش سطح تاب آوري کالبدي در محلات و ایجاد محیط هاي امن براي آنان در طی دوره هاي مختلف از قبیل قبل و بعد از زلزله وبا ایجاد اسکان هاي اضطراري و پناهگاه کمک می کند. این پژوهش با هدف به کارگیري کاربست برنامه ریزي در جهت مدیریت هوشمند بحران و افزایش تاب آوري ناحیه سه ازمنطقه چهار شهر تهران سعی دارد تا گامی فراتر از شناخت صرف محدوده بر دارد. در این پروژه ابتدا به شناخت کلی و مفهومی از چیستی و اقدامات برنامه ریزي کاربري زمین، مدیریت هوشمند بحران، تاب آوري و ... پرداخته می شود. سپس با شناخت از محدوده مورد مطالعه و تبیین ویژگی هاي کالبدي آن و با توجه به آنها معیار ها و عوامل مورد بررسی و مرتبط با بحث تاب آوري مطرح و بررسی می گردد. با به کار گیري روش AHP در تدوین معیار ها و همچنین ارائه ي راهکار هاي اجرایی در مقیاس ناحیه و همچنین در سطح محلات و با استفاده از نقشه هاي GIS این سایست ها تدقیق و انتخاب می گردند. در نهایت با به کارگیري گزینه ي بهینه و بهره گیري از تجارب جهانی در برخورد با چالش هاي مدیریت بحران و همچنین با در نظر گرفتن شرایط محیطی موجود، براي اتخاذ تصمیم مناسب در جهت کاهش آسیب پذیري محلات برنامه ریزي و راهکار ارائه می گردد. این مدل از برنامه ریزي به عنوان مسلط ترین نحوه ي برخورد با مخاطرات طبیعی می باشد که در آن به مراحل کامل گدسی ( شناخت، تحلیل، طرح ) به اجرا در می آید.

کلیدواژه ها

تاب آوری، کالبدی، منطقه 6، تهران، زلزله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.