بررسی میزان شیوع رفتارهای پرخطر منجر به حوادث ترافیکی در رانندگان شهر یزد در سال 1387

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: اولین همایش ملی دانشجویی مدیریت و فناوریهای نوین در علوم بهداشتی، سلامت و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: MTHE01_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دامون کتابی یزدی

دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی یزد

غلامحسین حلوانی

عضو هیئت علمی دانشکده بهداشتدانشگاه علوم پزشکی یزد

چکیده

از میان حوادث مختلف، تصادفات رانندگی به دلیل خصوصیات خاص خود از جمله فراوانی بالا، شدت زیاد و شانس درگیر شدن مستقیم تمامی افراد جامعه در آن از اهمیت ویژه ای برخوردارند. دریو (1994) عامل 80 تا 90 درصد حوادث را رفتارهای پرخطر معرفی می کند.در یک مطالعه توصیفی مقطعی میزان تاثیر رفتارهای پرخطر در بروز حوادث ترافیکی در بین پانصد و پنجاه راننده شهر یزد در سال 1387 با استفاده از روش نمونه برداری از رفتارهای انحرافی به کمک پرسشنامه ارزیابی رفتار رانندگان (DBQ)، مشاهده و مصاحبه، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهند که 5 رفتار پرخطر منجر به بروز حوادث ترافیکی در بین رانندگان شهر یزد دارای بیشترین فراوانی می باشند: 1) اشتباه در محاسبه سرعت اتومبیلی که از روبه رو می آید، در هنگام سبقت گرفتن با فراوانی 91/0 درصد. 2) رانندگی با سرعت بیش از حد مجاز به صورت ندانسته با فراوانی 73/8 درصد. 3) توجه نکردن عمدی به محدوده های مجاز سرعت در اواخر شب و اوایل صبح با فراوانی 63/2 درصد. 4) چشم پوشی از علائم مربوط به حق تقدم با فراوانی 60/0 درصد. 5) مسابقه دادن با دیگر وسایل نقلیه با فراوانی 58/8 درصد، که تمامی این رفتارها دارای بالاترین سطح ریسک برای خود راننده و دیگر افراد در معرض می باشند.شیوع بالای رفتارهای پرخطر منجر به حوادث ترافیکی در رانندگان را می توان به علت نقص در مسائل آموزشی دانست، برای نمونه می توان به نهادینه نشدن فرهنگ ایمنی و لزوم توجه کامل به رانندگی، وجود عادات بد در هنگام رانندگی نظیر استفاده از تلفن همراه، پذیرش ریسک بالای تخلفات عمدی در مقابل رسیدن سریع به مقصد، رانندگی مطابق با تصویر اجتماعی نادرست از راننده ماهر و استفاده از رانندگی به عنوان وسیله ای برای مطرح کردن خود اشاره کرد

کلیدواژه ها

رفتارهای پرخطر، رانندگان، حوادث ترافیکی، آموزش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.