بررسی سیاست های کاهش انتشار کربن دی اکسید از صنعت ساختمان با استفاده از مدل سازی دینامیکی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری
  • کد COI اختصاصی: R-1104096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 557
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

علی محقر

نویسنده

مهناز حسین زاده

نویسنده

حنان عموزاد

نویسنده

امین شاکرزاده

نویسنده

چکیده

یکی از مهم ترین دغدغه های دهه های اخیر مسیله محیط زیست و کنترل آلاینده های حاصل از صنایع مختلف، از جمله صنعت ساختمان، است. از طرفی، افزایش ساخت وساز به خصوص در کشورهای در حال توسعه امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد و این صنعت در سرتاسر زنجیره تامین خود، مقادیر قابل توجهی از آلاینده ها را تولید و منتشر می کند. در این مقاله، یک مدل دینامیکی توسعه داده شده است که در آن انتشار گاز کربن دی اکسید از زنجیره تامین ساختمان شبیه سازی شده است. صنعت ساختمان، به عنوان یکی از بزرگ ترین و مهم ترین صنایع، به ارایه زیرساخت هایی برای بهبود شرایط مردم می پردازد اما در عین حال یکی از بزرگ ترین آلوده کنندگان محیط زیست است و به عنوان اصلی ترین عامل کمک کننده به آلودگی محیط زیست، از طریق کار در محل و خارج از محل پروژه، شناخته شده است (ضرغامی و همکاران، 2015:2). گاز کربن دی اکسید یکی از مهم ترین گازهایی است که منجر به تخریب آب وهوا و گرمایش کره زمین می شود. CO2 حدود 60 درصد از کل گازهای گلخانه ای جهان را تشکیل می دهد. آلودگی ناشی از صنایع منبع اصلی آلودگی هوا است و در این میان، صنایع نیروگاه های حرارتی، کارخانه های تولید مواد شیمیایی، سیمان، کاغذسازی، نساجی و ساخت فولاد مهم ترین صنایع آلوده کننده هوا هستند (بزازان و خسروانی، 1395:3) که همه این ها به نحوی از اجزای زنجیره تامین صنعت ساختمان محسوب می شوند. در این مقاله، ابتدا مفاهیم و مبانی نظری زنجیره تامین ساخت وساز و انتشار گاز کربن دی اکسید در جهان و ایران و انتشار این گاز از زنجیره تامین ساخت وساز بررسی می شود. سپس متدولوژی پویایی شناسی سیستم، به عنوان ابزاری برای بررسی انتشار آلاینده های کربنی از زنجیره تامین و سیاست گذاری مدیران این حوزه، معرفی می گردد. در بخش بعدی مقاله، یک مدل شبیه سازی توسعه داده شده است که مبنای بررسی و تحلیل تولید و انتشار گاز کربن دی اکسید از زنجیره تامین ساختمان را شکل می دهد. سپس این مدل، بر اساس اطلاعات پارامتریک، آزمون می شود، تا بر این مبنا، سیاست ها و سناریوهای مختلف قابل تدوین و تحلیل باشد. سپس با تدوین سناریوهای بدبینانه و خوش بینانه، نتایج شبیه سازی این سناریوها مورد بررسی قرار می گیرد. در بخش آخر مقاله ضمن نتیجه گیری، پیشنهادهایی برای کاهش انتشار کربن دی اکسید از زنجیره تامین ساختمان ارایه می شود.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.