ماهیان ارزشمند حوزه زاگرس در معرض خطر نابودی
- سال انتشار: 1385
- محل انتشار: سومین همایش ملی بحرانهای زیست محیطی ایران و راهکارهای بهبود آنها
- کد COI اختصاصی: ICECRM03_081
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1854
نویسندگان
تهران دانشگاه شهید رجایی – گروه محیط زیست – لویزان تهران – ایران
چکیده
گاماسیاب پیکره اصلی تشکیل دهندۀ سیمره و طولانی ترین سیستم رودخانه ای ایران است . نام رودخانه گاماسیاب احتمالاً مخفف گاوماسی آب می باشد . گاو ماسی آب ، یعنی آبی دارای ماهیانی به بزرگی گاو، رودخانه گاماسیاب یکی از خاستگاه ها باربوس های بزرگ جثه در ایران می باشد . این رودخانه مانند سایر رودخانه های بزرگ حوزه زاگرس خاستگاه بسیاری ازماهیان تیپ نواحی گرمسیری باجثه های بزرگ مانند خانوادهSisoridae , Siluridaeو خانواده کپورماهیان Barbus از قبیل Cyprinidae grypusماهی شیربت ، B. esosinos ماهی سونگ وB. subcoincansiatus ماهی سلیمانی می باشد . این ماهیان جزء ارزشمندترین ماهیان آبهای داخلی محسوب می گردند . که تاکنون ناشناخته مانده و ارزش های بالقوه آنها در تکثیر و پرورش مصنوعی و رهاسازی در آبهای خاستگاه خود مورد توجه قرار نگرفته است . بر مبنای مشاهدات و صید ماهیان در حوزه زاگرس ذخایر ماهی شیربت Barbus grypus و ماهی سلیمانی subquincanciatus.Barbus در رودخانه گاماسیاب ، طویل ترین سیستم رود خانه ایی ایران نابود شده است ذخایر سایر باربوس های بزرگ جثه که برخی به وزن بیش از 150 کیلوگرم می رسند . مانند ماهی سونگ B. Barbulus و esocinus.B. نیز در حال کاهش است عوامل ناشی از توسعۀ صنعت و افزایش جمعیت شامل : ازبین رفتن رویش گیاهی ، افزایش مصارف آب ، آلودگی ، صید بی رویه ، سدسازی ، توسعه پرورش آبزیان و رهاسازی عمدی و غیر عمدماهیان ، بعنوان مهمترین عوامل موثر بر ماهیان ایران قلمداد می شوند . نابودی قنات ها، ایجاد سد، رها شدن ماهیان غیر بومی ، و آلودگی سبب نابودی ذخایر این ماهیان ارزشمند شده است .کلیدواژه ها
حوزه زاگرس، باربوس ماهیان ، تاثیرات زیست محیطی ، کاهش ذخایراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.