بررسی تغییر اقلیم و روند خشکسالی بااستفاده از نمایه های رایج خشکسالی و نمایه جدیدRDIدر قم

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش علمی چالش آب در استان قم
  • کد COI اختصاصی: QOMWATER01_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 894
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد شفیع زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری دانشگاه یزد

محمدحسین مبین

استادیار دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد

علیرضا ناصرصدرابادی

مربی دانشکده مدیریت دانشگاه یزد

حسین ملکی

استادیار دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد

چکیده

خشکسالی حالتی نرمال و مستمر از اقلیم است که تقریبا در تمامی مناطق اقلیمی رخ می دهد. بین وقوع خشکسالی های متناوب و پدیده تغییر اقلیم رابطه تنگاتنگی وجود دارد. پدیده تغییر اقلیم متاثر از تغییر در میزان تبادل و انرژی در سیستم اقلیمی می باشد. به همین دلیل بر سیکل هیدرولوژی تاثیر شدیدی می گذارد. بر این پایه جهت بررسی تغییرات اقلیمی در قم از ٢۴ سال آمار هواشناسی ایستگاه سینوپتیک قم از بدو تاسیس، سال ١٣۶۵ تا پایان سال ١٣٨٨ استفاده گردید. ابتدا با استفاده از ۶ نمایه خشکسالی شامل نمایه های درصدی از نرمال، دهکها، بارش استانداردZ جینی ، Z-score و نمایه جدید شناسایی خشکسالیRDI مقادیر شدت خشکسالی سالانه برای هر سال محاسبهوبر ا ساس آن خشکترین و مرطوبترین سال ها در دوره آ ماری مورد مطالعه مشخص گردید با توجه به اهمیت و نقش موثر تبخیر و تعرق بر پدیده خشکسالی، نمایه جدیدRDIReconnaissance Drought Index به عنوان نمایه ای که هم بارندگی و هم تبخیر و تعرق را دخالت میدهد، معرفی و در این تحقیق بکار رفته است. نتایج حاکی از آن است که از بین نمایه های مورد استفاده نمایه RDI در مقایسه با نمایه های دیگر از کارایی بی شتری بر خوردار ا ست. همچ نین تحلیل رو ند پارامتر های مختلف اقلیمی (دما، بارش، تبخیر و تعرق و نمایه های مختلف خشکسالی) با استفاده از آزمون نا پارامتری منکندال در سطوح اطمینان ٩٠ % و ٩۵ % صورت پذیرفت. نتایج حاکی از عدم وجود روند معنی دار در پارامترهای مورد بررسی و رد فرضیه تغییر اقلیم در این ایستگاه می باشد.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم، روند، خشکسالی، نمایه RDI آزمون من کندال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.