بررسی رابطه تغییرات کاربری و میزان عناصر سنگین در برخی از خاکهای حوزه آبخیز انزل

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بحرانهای زیست محیطی ایران و راهکارهای بهبود آنها
  • کد COI اختصاصی: ICECRM03_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1404
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا نوروزی

دانشجوی کارشناسی ارشد خاکشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیق

امیرحسین چرخابی

استادیار مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری کشور

مصطفی چرم

استادیار گروه خاکشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

افزایش روز افزون تغییر اکوسیستمهای طبیعی به اکوسیستمهای کشاورزی موجب تخریب محیط زیست شده و در این رابطه عناصرسنگین نقش مهمی در ایجاد این آلودگیها ایفا می کنند . حوزه آبخیز و آبریز انزلی یکی از حوزه های مهم دریای خزر بوده که به شدت کاربری های جدید از وسعت مراتع و جنگلها کاسته و این کاربری های جدید تاثیرات مختلف و عمده بر روی میزان عناصرسنگین در خاک دارند و لذا، بررسی این تغییرات هدف این تحقیق قرار گرفت . رفت . برای انجام این کار از 21 نقطه در سه عمق 0-10 ، 10-20 و 20-30 سانتیمتری خاک سطحی نمونه ها بطور کامپوزیت برداشته شدند و پس از آماده سازی، در 63 نمونه آهن، روی، مس، منگنز، سرب، کادمیوم، کبالت و نیکل قابل عصاره شده با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شدند و دادها با نرم افزار اس . پی . اس . اس آنالیز گردید . مقادیر بدست آمده برای عناصرسنگین آهن، روی، منگنز، مس، سرب، کادمیوم، کبالت و نیکل به ترتیب برابر با 142/25 ، 8/3 ، 46/94 ، 5/47 ، 3/18 ، 0/22 ، 0/46 و 3/76 میلی گرم در لیتر بوده است . میزان متوسط قابل دسترس عناصر آهن، روی، سرب، کادمیوم و مس در جنگل کمتر از کشاورزی و کشاورزی کمتر از مرتع بود . این روند برای نیکل و منگنز بدین صورت است که میزان این عناصر در مراتع نسبت به جنگل کمتر و جنگل کمتر از کشاورزی است . روند تغییرات کبالت بدین صورت بوده که جنگل بیشتر از کشاورزی و در کشاورزی بیشتر از مرتع است . مقایسته میانگینها برای کاربری کشاورزی و جنگل با تی - تست 5 نشان داد که بجز آهن و مس دیگر عناصر تفاوت معنی داری نداشته و بین کاربری کشاورزی و مرتع بجز روی، مس و کبالت تفاوت معنی داری دیگری بین سایر عناصر وجود نداشت . در کاربری مرتع و جنگل عناصر آهن، روی، مس، سرب، کادمیوم و کبالت تفاوت معنی داری داشتند . بطور کلی کاربری جنگل دارای کمترین مقدار عناصرسنگین بود . از نتایج چنین استدلال می شود که تغییرات کاربری موجب بارگذاری عناصرسنگین در برخی از این خاکها شده و این موضوع باید با دقت بیشتر مورد پایش قرار گیرد .

کلیدواژه ها

کاربری اراضی، حوزه آبخیز انزلی، عناصر سنگین فلزی، آلودگی خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.