ارزشگذاری اقتصادی-تفرجگاهی پارک جنگلی شیاسی استان چهارمحال و بختیاری بااستفاده از روش هزینه سفر

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: سومین همایش ملی جنگل
  • کد COI اختصاصی: FOREST03_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2466
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود مافی غلامی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری دانشگاه شهرکرد

نبی اله یارعلی

استادیار گروه علوم جنگل دانشگاه شهرکرد

اصغر عابدی

استادیار گروه علوم جنگل دانشگاه شهرکرد

چکیده

منافع تفرجی جنگلها، بخشی از کل ارزش اقتصادی آنها را تشکیل میدهد و در مدیریت چندگانه آنها نقش مهمی را ایفا میکند. از این رو بکارگیری روشهایی که منافع فوق را ارزشگذاری کند، در برنامهریزی و مدیریت کارآمد طرحهای حمایت و توسعه جنگلها، تأثیر بسزایی خواهد داشت. در این تحقیق، ارزش تفرجی پارک جنگلی شیاسی با استفاده از روش هزینه سفر منطقهای برآورد گردید. این روش بر مبنای استفاده از نقشه، دیدگاه و خصوصیات اقتصادی- اجتماعی بازدیدکنندگان ار پارک و نیز افزایش هزینه و مسافت دسترسی به منطقه میباشد. بدین منظور با در نظر گرفتن پارک به عنوان مرکز، 9 دایره هم مرکز با فواصل ثابت 150 کیلومتر در اطراف آن رسم گردید که کل کشور را پوشش دهد. سپس با استفاده از نقشه و آمارهای موجود، جمعیت ساکن در هر منطقه محاسبه گردید. در مرحله بعدی، با استفاده از پرسشنامههای تکمیل شده توسط بازدیدکنندگان، دادههای اقتصادی- اجتماعی استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به دادههای موجود، رابطه میان هزینه سفر و شمار بازدیدکنندگان بدست آمد. سپس با در نظر گرفتن ورودیههای مختلف و اضافه نمودن آن به مجموع هزینههای دسترسی، نسبت جدید بازدیدکنندگان در برابر این افزایش هزینهها محاسبه شد و منحنی تقاضای پارک، ترسیم گردید. محاسبات نشان داد که پارک جنگلی شیاسی دارای ارزش اقتصادی- تفرجگاهی بالایی است. نتایج حاصل از این تحقیق، اطلاعات ارزشمندی را جهت دستیابی به اهداف حفاظتی و ارتقاء سطح تفرجگاهی پارک، بدون صدمه زنی به ارزشهای زیست محیطی آن، فراهم میآورد.

کلیدواژه ها

پارک جنگلی شیاسی، ارزشگذاری اقتصادی- تفرجگاهی، روش هزینه سفرTCM)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.