جنگل کاری پیشاهنگ کشور (گیلان) پیلمبرا

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1093503
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 577
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

هاشم کنشلو

ذوقعلی سیاهی پور

چکیده

طرح جنگلکاری پیشاهنگ کشور به منظور دستیابی به برخی از موفق ترین گونه های سریع الرشد سوزنی برگ غیر بومی و پهن برگ بومی کشور و همچنین اثر تراکم (فاصله کاشت) جهت دستیابی به تولید بیشتر مواد سلولزی با 4 گونه های سوزنی برگ (سدروس، دارتالاب، کریپتومریا و کاج تدا) و 2 گونه پهن برگ (افرا پلت و توسکا) در قالب طرح آماری کرتهای خرد شده (اسپلیت پلات) با 3 تکرار و 3 تیمار اصلی تراکم کاشت، 6 تیمار فرعی گونه در اراضی جلگه ای شمال کشور (گیلان) منطقه مرطوب پیلمبرا به اجرا درآمد. در این تحقیق فاکتورهای اصلی تراکم کاشت (3ا،‮‭3 2‬ا3 و 4ا3 متر) در کرتهای اصلی به عنوان تیمار اصلی و گونه های درختی در کرتهای فرعی به عنوان تیمار فرعی کاشته شدند. نهالهای پهن برگ ریشه لخت در سال اول پایان فصل رویش به عرصه انتقال داده شدند. و نهالهای سوزنی برگ پس از یکسال بازکاشت در گلدانهای پلی اتیلنی در سال دوم به عرصه منتقل و کاشته شدند. همه ساله از فاکتورهای کمی قطر در ارتفاع ‮‭30‬ سانتی، ارتفاع کل نهالها بطور صددرصد اندازه گیری و در فرمهای آماری ثبت گردید. همچنین برآورد درصد زنده مانی و شادابی و تعیین رویش قطری و ارتفاعی سالیانه برآورد گردید. تجزیه و تحلیل انجام شده در این طرح نشان داد که بیشترین درصد زنده مانی ‮‭89/5‬ درصد به گونه دارتالاب و کمترین درصد زنده مانی با ‮‭22/8‬ درصد به گونه سدروس اختصاص دارد. گونه های کاج تدا، توسکای ییلاقی، کریپتومریا و افرا پلت بترتیب در رتبه های دوم، سوم و چهارم قرار دارند. همچنین شادابی نهالها نشان می دهد که بیشترین شادابی را گونه توسکا با ‮‭82‬ درصد و کمترین با ‮‭24‬ درصد به گونه سدروس تعلق دارد. تجزیه و تحلیل آماری نشان می دهد که تفاوت معنی داری در رشد ارتفاعی در سطح 5 درصد بین فواصل کاشت مختلف مشاهده می شود و همچنین اثر متقابل گونه در فاصله کاشت نیز در سطح 5 درصد معنی دار است و از نظر قطر اختلاف معنی داری در فواصل مختلف کاشت مشاهده نمی شود اما از نظر گونه، میانگین قطرها با هم اختلاف معنی داری دارند. و اثر متقابل نیز فاقد اختلاف معنی دار است که در نتایج به آن اشاره شده است. موفق ترین گونه پهن برگان، توسکا با رویش ارتفاعی و قطری سالیانه بترتیب ‮‭112/7‬ سانتی متر و ‮‭15/3‬ میلی متر و گونه تدا، دارتالاب و کریپتومریا در رتبه های بعدی قرار دارند و ناموفق ترین گونه ها سدروس و افرا پلت می باشد که دلایل آن در بحث ارایه گردیده است. کلمات کلیدی: پیشاهنگ، گیلان، پهن برگ ، سوزنی برگ ، رشد قطری، رشد ارتفاعی، شادابی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.