بررسی زمان مناسب ورود و خروج دام در مراتع نمونه پنج منطقه رویشی ایران (استان تهران -فیروزکوه ارجمند)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1093281
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 306
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

علی احسانی

سیدتقی میرحاجی

فرهنگ جعفری

محمود گودرزی

چکیده

شهرستان فیروزکوه در ‮‭150‬ کیلومتری شرق تهران واقع شده است. دارای مراتع ییلاقی خوب می باشد از آن جمله روستای لزور را می توان نام برد که در شمال غرب شهرستان فیروزکوه و شمال بخش ارجمند قرار دارد. زمان مناسب فصل چرا هنگامی است که خاک و پوشش گیاهی آمادگی برای چرا داشته باشند، زود وارد شدن دام به مرتع یا دیر خارج شدن آن از مرتع سبب آسیب رساندن به خاک و گیاه می شود. هدف از این بررسی، تعیین زمان مناسب ورود و خروج دام در مراتع لزور فیروزکوه می باشد. تا از این طریق بتوان مناسبصترین تاریخ ورود و خروج دام و مدت زمان استفاده از مراتع را تعیین کرد. تحقیق حاضر بر روی مراحل مختلف فنولوژی 6 گونه مهم مرتعی درسایت لزور فیروزکوه به مدت 4 سال از سال ‮‭86‬ تا ‮‭89‬ به منظور شناخت مراحل مهم فنولوژی گیاهان انجام گرفت. ارتفاع گیاهان و مراحل فنولوژی گونه ها شامل شروع رویش، رشد علفی، شروع گل دهی، رسیدن بذر، دوره خواب گیاه رشد مجدد پاییزه یادداشت گردید. نتایج نشان داد بهترین زمان مناسب ورود دام به مرتع با توجه به فنولوژی گونهصهای شاخص و معرف مرتع اواسط خرداد ماه می باشد که در این زمان اغلب گندمیان در مرحله ظهور خوشه و پهن برگان علفی نیز در مرحله گل دهی میصباشند که با زمان ورود دام به شیوه سنتی و عرفی مطابقت دارد. زمان خروج دام از مرتع لزور با لحاظ کردن حد بهره برداری مجاز گونهصها و برنامه ریزی میزان بهره برداری برای کل دوره چرایی، اواسط شهریور تعیین می گردد که نسبت به زمان کنونی خروج دام از مرتع ( اواسط آبان ) دو ماه زودتر می باشد. واژه های کلیدی: کنترل زمان مناسب ورود و خروج دام از مرتع ، فنولوژی، لزور.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.