جذب و رهاسازی فلزات سنگین بوسیله خاک های مناطق آلوده استان خوزستان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1093211
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 290
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

کریم شهبازی

محمدحسین داودی

مهناز فیض اله زاده اردبیلی

شیرین شرفبافی

شیدا طباخیان

فاطمه منصوری

مژگان یگانه

ژاکلین گیلانا

محمدهادی موسوی فضل

چکیده

غلظت فلزات سنگین در محلول خاک و زیست فراهمی آنها فاکتورهای کلیدی در روشهای ارزیابی ریسک برای مکانهای آلوده می باشند که بوسیله واکنشهای جذب و رهاسازی کنترل می شوند. هدف این مطالعه ارزیابی اثر زمان و غلظت بر زیست فراهمی کادمیم وسرب و پیش بینی آن بوسیله یک مدل، سینتیک آزاد شدن فلزات سنگین و ویژگیهای جذب کادمیم در تعدادی از خاکها ایران بود. نتایج این آزمایشات نشان داد که کاهش زیست فراهمی سرب و کادمیم در ابتدا شدید بوده وسپس کند می شود. معادله های ‭R=‬‮‭100‬/(1‭+ktb) ‬و ‭R=‬‮‭100‬/(1‭+kt)b‬که در آنها ‭R ‬درصد زیست فراهمی در زمان ‭t ‬و ‭k ‬و‭b ‬ثابتهای تجربی معادله ها می باشند، بهترین برازش را به داده های بدست آمده داشتند. این ثابتها با بعضی از ویژگیهای خاک همبستگی معنی داری داشتند. ثابت تجربی ‭k ‬برای سرب با ‭pH ‬و ‭CEC ‬همبستگی معنی داری داشت. اثر غلظت بر زیست فراهمی کادمیم وسرب در سه خاک آهکی و یک خاک اسیدی در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که الگوی تغییرات زیست فراهمی کادمیم وسرب در غلظتهای مختلف به استثنای ‮‭5000‬ میلگرم بر کیلوگرم سرب مشابه بود. کادمیم و سرب قابل استخراج با افزایش مقدار کادمیم و سرب اضافه شده به خاک افزایش یافت ولی در محدوده غلظت مورد مطالعه این افزایش برای کادمیم خطی و برای سرب غیرخطی بود. همچنین مقایسه ضرایب تعیین ‭((R‬2 نشان داد که معادله ‭R=‬‮‭100‬/(1‭+ktb) ‬بهترین برازش را به داده ها در غلظتهای مختلف دارد ‭(R‬2 از ‮‭0/92‬ تا ‮‭0/99‬). همچنین خصوصیات جذب کادمیم در ‮‭19‬ خاک آهکی در دامنه ای از غلظت کادمیم ( ‮‭12 024/0‬‭/mmolCd‬8) و دمای ‮‭25‬ درجه سانتیگراد مطالعه گردید. هم دماهای جذب بخوبی بوسیله معادلات فروندلیچ و لانگمویر توضیح داده شدند (‮‭0/95-1/00‬R2= و ‮‭0/94-0/99‬R2= به ترتیب برای معادلهصهای لانگمویر و فروندلیچ). پارامتر حداکثر جذب کادمیم ‭(qm)‬دامنهصصای بین ‮‭2460‬ تا ‮‭10226‬ میلی گرم بر کیلو گرم داشت. خاکهای با رس بالا بر اساس پارامتر حداکثر جذب لانگمویر بیشترین ظرفیت جذب را داشتند. نتایج نشان داد که رس، شن، کربن آلی و ظرفیت تبادل کاتیونی مهم ترین خصوصیاتی از خاک هستندکه جذب کادمیم در خاکهای آهکی را تحت تاثیر قرار می دهند. پارامتر حداکثر جذب لانگمویر و ضریب فروندلیچ همبستگی معنی داری با ظرفیت تبادل کاتیونی، رس، سیلت، کربن آلی وشن داشتند . همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که مقدار کربنات کلسیم معادل‭(CCE) ‬با هیچکدام از پارامترهای معادلات هم دمای جذب همبستگی معنی داری ندارد. واژه های کلیدی: سینتیک، هم دمای جذب سطحی ، زیست فراهمی، سرب، کادمیم، خاک آهکی، ‭DTPA

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.