ارزیابی فامیل های نیمه خواهری ‭(HSF) ‬دیپلویید چغندرقند از نظر مقاومت به بولتینگ

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1093208
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمدرضا اوراضی زاده

مسعود احمدی

مجید محرم زاده

محمدرضا رمضانی مقدم

جواد محزونی

خدامیرزا فرهمند

پروین جنگی

چکیده

اصلاح ارقام مقاوم به ساقه روی (بولتینگ) برای کشت پاییزه چغندرقند یکی از اهداف مهم به نژادگران است. در این پروژه از ‮‭14‬ فامیل نیمه خواهری که تحمل آنها نسبت به بولتینگ در دزفول محرز شده بود استفاده شد. در تیر ماه سال ‮‭1390‬ از هر یک از فامیل ها در قطعات ایزوله تعدادی تک بوته انتخاب، بذرگیری و در مجموع ‮‭283‬ هاف سیب تهیه شد. در پاییز همین سال ارزیابی مقاومت فامیل های جدید نسبت به بولتینگ در دو منطقه مغان (استان اردبیل) و کاشمر (استان خراسان) که زمستانی سردتر از دزفول دارند انجام شد. برای این منظور کلیه ژنوتیپ ها به همراه سه ژنوتیپ به عنوان شاهد با کشت یک خط بطول‮‭10‬ متر و فاصله خطوط ‮‭50‬ سانتی متر در دو تکرار از نظر مقاومت به بولتینگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. در بهار سال ‮‭91‬ درصد بولتینگ تعیین شد. با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه کاشمر که زمستان های سردتر از دزفول اما ملایم تر از مغان دارد، دامنه تغییرات بروز پدیده بولتینگ در فامیل ها از صفر تا ‮‭100‬ درصد مشاهده شد. فراوانی فامیل هایی که بوته های به ساقه رفته در آنها مشاهده نشد برابر با ‮‭61‬ فامیل بود و فقط یک فامیل با ‮‭100‬ درصد بولتینگ در ارزیابی کاشمر مشاهده شد. درصد بولتینگ در ارقام شاهد موناتونا ، رسول و ایودورو به ترتیب برابر با ‮‭3/22‬ ، ‮‭56/46‬ و صفر درصد بود. نتایج آزمایش مغان نشان داد که در همه فامیل های مورد بررسی بیشتر از ‮‭50‬ درصد بوته ها ساقه روی داشتند و دامنه تغییرات در صد بولتینگ از ‮‭50‬ تا ‮‭100‬ در صد بود. در ارقام شاهد خارجی موناتونا و ایودورو به ترتیب ‮‭97/68‬ و ‮‭100‬ درصد و رقم شاهد داخلی رسول ‮‭97/92‬ درصد ساقه روی مشاهده شد. فراوانی فامیل هایی که ‮‭100‬ درصد به بولت رفته بودند برابر با ‮‭249‬ فامیل بود. بر اساس نتایج هر دو منطقه، فامیل هایی که در کاشمر درصد بوته های به ساقه رفته آنها صفر و در مغان کمترین درصد بولتینگ در آنها مشاهده شده بود انتخاب شدند و به دوره های اصلاحی بعدی راه یافتند. بر این اساس چهار فامیل ‮‭12-18‬‭-P.‬‮‭21‬‭-HSF-‬‮‭25‬، ‮‭18‬‭-P.‬‮‭21‬‭-HSF-‬‮‭18‬، ‮‭18‬‭-P.‬‮‭21‬‭-HSF ‬و ‮‭9-18‬‭-P.‬‮‭19‬‭-HSF ‬به ترتیب با ‮‭50/80‬ ، ،‮‭62/86 62‬ و ‮‭66/91‬ درصد بولتینگ در مغان و بدون بولتینگ در کاشمر انتخاب شدند.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.