بررسی آفات و بیماریهای هیبریدهای کبوده و پده در ایستگاه رسول آباد میاندوآب

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1093095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1360
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

زهرا هاشمی خبیر

سید ابراهیم صادقی

ولی بخشعلی ساعتلو

ابوالفتح سالاری

سیامک حنیفه

چکیده

علیرغم افزایش تقاضا برای چوب، استحصال چوب از جنگلها بدلیل اهمیت زیست محیطی آنها کاهش یافته است. درختان صنوبر بدلیل دامنه سازگاری وسیع، رشد سریع و قابلیت استفاده در صنایع مختلف بعنوان بهترین جایگزین چوب معرفی شده اند. دورگ گیری درختان کبوده ‭(Populus alba) ‬و پده ‭(Populus euphratica) ‬به منظور دستیابی به پایه هایی با تحمل بالا نسبت به دامنه زیاد درجه حرارت و شوری خاک و فرم مناسب در ساختار رویشی ساقه انجام شده است. در این بررسی که طی سالهای ‮‭1388 -1386‬ در ایستگاه رسول آباد میاندوآب انجام شد، از اردیبهشت ماه تا مهر ماه هر سال تقریبا هر ‮‭15‬ روز یکبار نمونه برداری از پایه ها صورت گرفت. به این منظور تعداد ‮‭16‬ پایه از هیبریدهای ‭ P. euphratica ‬ا ‭P. alba ‬و ‭P. alba ‬ا ‭P. euphratica ‬و کبوده محلی که در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار کاشته شده بودند مورد بررسی قرار گرفت. جهت نمونه برداری از هر پایه، 4 شاخه در 4 جهت اصلی بررسی و اقدام به شمارش آفات و بیماریهای آنها گردید. در این بررسی در مجموع 9 گونه آفت و 6 گونه دشمن طبیعی از روی پایه ها جمع آوری گردید. همچنین بیماری فتیله نارنجی روی پایه های کاشته شده معرفی گردید. به منظور بررسی میزان جمعیت شته ‭(Chaitophorus populeti Panzer) ‬و سنک ‭(Monosteira unicostata Muls & Rey) ‬روی پایه ها، تعداد این آفات روی 5 برگ از هر شاخه شمارش گردید. در این بررسی همچنین میزان خسارت سوسک مین زای صنوبر ‭((Zeogophora sp. ‬نیز در هر شاخه بصورت نسبت برگهای خسارت دیده به سالم محاسبه شد. داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار‭SPSS ‬مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و برای مقایسه میانگین ها از آزمون چند دامنه ای دانکن استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان داد که هیبریدهای ‭Populus euphratica ‬ا ‭Populus alba ‬بعنوان مقاومترین پایه ها نسبت به آفات مهم شامل سنک صنوبر، سوسک مین زای صنوبر و شته صنوبر می باشند. در عین حال این هیبرید حساس به بیماری فتیله نارنجی بود. کبوده محلی بعنوان حساسترین گونه نسبت به آفات ذکر شده تعیین گردید. کلمات کلیدی: استان آذربایجان غربی، آفات، بیماری، پده، کبوده، هیبرید

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.