مقایسه چهار رنگ و دو اندازه مختلف تله دلتا فرومونی برای شکار انبوه پروانه های نر کرم خراط

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1093019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 297
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمد جوادارده

مهران غزوی

چکیده

کرام خراط ‭Zeuzera pyrina L. ‬آفتی چوپخوار است، که خسارت زیادی به درختان مثمر بخصوص گردو و سیب وارد میصسازد. یکی از روشصهای مبارزه با این آفت شکار حشرات کامل نر توسط تلهصهای فرومونی جهت اختلال در روند چرخه زندگی این آفت است. در این راستا جهت تعیین بهترین نوع تله، آزمایشی به منظور مقایسه قدرت جلب کنندگی شکار تله های دلتا و تله هایی با مقطع ذوزنقه ای با هدف بررسی بهترین رنگ و بهترین سطح چسبنده جهت کنترل کرم خراط مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تله هایی در چهار رنگ متفاوت شامل: سبز، زرد، سفید و خاکستری و با دو اندازه متفاوت (سطح چسبنده استاندارد و دو برابر آن) در سه استان خراسان رضوی، کرمان و تهران نصب و قدرت شکار آن ها با هم مقایسه شدند. نتایج حاصله نشان داد که همه استان ها بین چهار رنگ مختلف اختلاف معنی داری وجود ندارد. در مقابل اندازه تله نقش موثری (و به لحاظ آماری معنی داری) بر تعداد شکار داشت. در حالی که شکار تله ها برای استان خراسان رضوی (‮‭2/08 0/09‬ در برابر ‮‭2/10 0/12‬) و برای استان کرمان (‮‭0/81 0/21‬ در برابر‮‭0/71 0/14‬) بسیار نزدیک به هم بود. تله های بزرگ (ذوزنقه ای) در استان تهران (‮‭6/06 1/23‬) بیش از دو برابر تله های دلتا (‮‭2/51 0/34‬) حشرات نر را به دام انداخت. که در نهایت و برای مجموع سه استان میانگین شکار پروانه های نر کرم خراط برای تله ها بزرگ (ذوزنقه ای) (‮‭2/80 0/53‬) و برای تله های دلتا (‮‭1/59 0/16‬) بود.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.