ارزیابی کارایی چند فرومون تجاری در شکار انبوهی پروانه کرم خراط ‭( Zeuzera pyrina L.)‬

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1092958
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 411
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

عزیز شیخی

آرمان فقیه

مهرداد تبریزیان

حسن عسکری

علی محمدی پور

چکیده

کرم خراط یکی از آفات مهم درختان میوه از جمله گردو و سیب است. لارو این آفت با سوراخ کردن و تغذیه از چوب سرشاخه، شاخه های اصلی و تنه درخت موجب مرگ درخت می شود. فرومون جنسی کرم خراط یکی از ابزار اصلی مدیریت کرم خراط می باشد کیفیت فرومون جنسی می تواند در موفقیت کنترل آفت موثر باشد. در این آزمایش 9 فرومون تجارتی از لحاظ میزان شکار شب پره های نر کرم خراط در طول فصل رشد مقایسه شدند. این محصولات فرومونی شامل فرومون کرم خراط ‭Zeuzera pyrina (Zp ) ‬، ‭Zp‬راسل، ‭Zp‬اگری سنس، پروانه زنبور مانند ‭Synanthedon tipuliformis (St )‬، ‭St‬اگری سنس، ‭Zp ‬سانتاموس،‭St ‬سانتاموس، ‭Zp‬موسسه تحقیقات گیاه پزشکی، ‭St ‬موسسه تحقیقات گیاه پزشکی، ‭St ‬تریفولی(تری فرون)، ‭Zp ‬گرین یونیورس (زیوکاپ) و شاهد (تله دلتا بدون فرومون) است. این مطالعه در استان های کرمان، یزد، خراسان جنوبی و مرکزی انجام گردید. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 9 تیمار و 6 تکرار اجرا شد آنالیز مرکب در مکان داده ها نشان دادکه میانگین شکار محصول های فرومونی ‭St‬اگری سنس و ‭Zp ‬سانتاموس ‮‭7/9‬ و ‮‭6/65‬ شب پره نر در تله بیشترین کارایی را داشته و در گروه بندی مقایسه میانگین ها در گروه (الف) قرار می گیرند. فرومون های ‭Zp ‬اگری سنس و ‭St ‬سانتاموس در گروه دوم قرار گرفتند فرومون ‭St ‬اگری سنس در استان خراسان جنوبی و مرکزی و فرومون ‭Zp ‬سانتاموس در کرمان بیشترین کارایی را داشته در استان یزد هر دو محصول فرومونی در مقایسه با بقیه تیمارها شکار بیشتری داشتند.همه فرمون های آزمایشی در سال دوم حداقل برای مدت یک ماه فعال بودند کلمات کلیدی:کرم خراط، پروانه فری،فرومون جنسی، پروانه زنبور مانند،

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.