بررسی مدت زمان ماندگاری تغییرات کیفی در مدت نگهداری و بازار پسندی ماهی تیلاپیا

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1092862
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 304
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

یزدان مرادی

مراحم رحمتی

عبدالمهدی ایران

فرهاد رجبی

فریدون رفیع پور

احمد بیطرف

هاشم حسینی

امیررضا شویک لو

حسن صالحی

قربان زارع گشتی

صغری کمالی

سمانه کیاپاشا

چکیده

هدف از تحقیق حاضر بررسی میزان پذیرش فیله ماهیان تیلاپیای پرورش یافته در مرکز تحقیقات ماهیان آب شور داخلی بافق یزد بوده است. بدین منظور ‮‭300‬ قطعه ماهی تیلاپیای نیل ‭(Oreochromis niloticus) ‬و ‮‭300‬ قطعه هیبرید قرمز ‭O. niloticus Tilapia mosambicus ) ) ‬با میانگین وزن ‮‭400 50‬ گرم که در مرکز تحقیقات یاد شده پرورش داده شده بودند به مرکز تحقیقات ملی فرآوری آبزیان انزلی انتقال یافته و فیله گردیدند. دو روش برای قابلیت پذیرش ماهی تیلاپیا انجام شد. روش اول استفاده از گروه ارزیابی آموزش دیده و روش دوم استفاده از روش ‭Central Location Test) CLT ‬بود. در روش اول فیله ماهی ها در تستر پخته شدند و توسط 8 نفر از افراد آموزش دیده ارزیابی گردیدند.ارزیابی بروش هدونیک و مقیاس پنج درجه ای انجام شد. در روش دوم فیله های تهیه شده در روغن سرخ شده و توسط ‮‭276‬ نفر در استانهای تهران، مازندران و گیلان تست گردید. از مقیاس 9 نقطه یی (1=خیلی بد و 9= خیلی خوب) برای آگاهی از میزان پذیرش نمونه ها توسط مصرف کنندگان استفاده شد. پرسشنامه ی ارزیابی مصرف کنندگان نیز براساس روش ‭CLT(Central Location Test) ‬طراحی و توسط مصرف کنندگان تکمیل شد. به لحاظ اهمیت مقدار چربی،پروتیین و رطوبت در میزان پذیرش مصرف کنندگان، ترکیبات تقریبی فیله های تیلاپیا نیز اندازه گیری شد. آنالیز داده ها نشان داد که گروه ارزیاب آموزش دیده حداکثر امتیاز را در شاخص های بافت، طعم ومزه و رنگ به این ماهی اختصاص داد. بجز در شاخص رنگ که اختلاف معنی داری در بین دو ماهی تیلاپیای نیل و قرمز توسط گروه ارزیاب حسی مشاهده شد در سایر آزمایشات اختلاف معنی داری در بین دو ماهی مشاهده نگردید‭. CLT ‬نشان داد که میانگین پذیرش هردوگونه تیلاپیا در مجموع 3 استان اختلاف معنی داری را باهم ندارند ولی مقایسه ی میانگین میزان پذیرش فیله ها در استان های مورد بررسی اختلاف معنی داری را نشان داد. بررسی ترکیبات تقریبی نشان داد که در گوشت تیلاپیا ‮‭1/3‬ تا ‮‭1/68‬ درصد چربی، ‮‭18/7‬ تا‮‭19/26‬ درصد پروتیین، ‮‭79‬ تا ‮‭78‬ درصد رطوبت و ‮‭1/8‬ تا ‮‭1/35‬ درصد خاکستر وجود دارد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.