تعیین پاتوتایپ های عامل بیماری زنگ سیاه گندم ‭(Puccinia graminis f.sp. tritici) ‬در شرایط گلخانه

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1092566
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

مهران پات پور

فرزاد افشاری

زهره بیات

چکیده

به منظور شناسایی پاتوتایپ ها و فاکتورهای بیماریزای عامل بیماری زنگ سیاه (ساقه) گندم با جمع آوری نمونه های آلوده به این بیماری از مناطق مختلف کشور در شرایط گلخانه در طی مدت 3 سال این پروژه به مرحله اجرا در آمد. واکنش ارقام و لاین ها بر اساس روش مکینتاش و همکاران در مقیاس ‮‭4-0‬ یادداشت برداری شدند. تعداد ‮‭64‬ جدایه به کمک ‮‭20‬ لاین افتراقی زنگ سیاه بر اساس سیستم تعیین نژاد آمریکای شمالی نامگذاری شدند. در مجموع ‮‭23‬ نژاد شناسایی شدند که می تواند بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بالا در جمعیت قارچ مورد مطالعه قارچ زنگ سیاه باشد. نژاد ‭TTTTF ‬که برای ‮‭18‬ ژن مقاومت زنگ سیاه به استثنای ‭Sr‬‮‭24‬ و ‭Sr‬‮‭31‬ بیماری زایی داشت. پرآزارترین نژاد شناخته شده در بین جمعیت عامل بیماری زا با فراوانی 7/%4 در کلاردشت، بجنورد و بروجرد تعیین شد. گسترده ترین نژاد با بیشترین فراوانی (6/%‮‭26‬)، نژاد ‭TTTTC ‬و پس از آن نژاد ‭TKTTC ‬با فراوانی 6/%‮‭15‬ شناسایی شد. وجود نژاد ‭Ug‬‮‭99‬ ‭(TTKSK)‬، در سال ‮‭1390‬ در منطقه لرستان با فراوانی 1/%3 تایید شد. نژاد ‭TTSTC ‬نیز با فراوانی 9/%‮‭10‬ مشاهده و ارزیابی گردید. پنج نژاد ‭TTTTF‬، ‭TTTTC‬، ‭TKTTC‬، ‭TTSTC ‬و ‭TTKSK ‬در مجموع 9/%‮‭60‬ جمعیت ‭Pgt ‬را در این مطالعه به خود اختصاص دادند. ژن مقاومت ‭Sr‬‮‭24‬ نسبت به تمام جدایه ها موثر بود و بیماری زایی برای آن ثبت نگردید. یازده ژن مقاومت، ‭Sr‬5، ‭Sr‬6،‭Sr‬‮‭21‬ ، ‭Sr‬7b، ‭Sr‬9a، ‭Sr‬9b، ‭Sr‬9d، ‭Sr‬9g، ‭Sr‬‮‭10‬، ‭Sr‬‮‭30‬، و ‭SrMcNair ‬نسبت به بیش از %‮‭90‬ نژادهای شناسایی شده حساس و غیر موثر بودند. کلمات کلیدی: فاکتورهای بیماری زایی، ارقام استاندارد، مقاومت، نژاد ‭Ug‬‮‭99‬، ژن های مقاومت زنگ سیاه گندم.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.