بررسی اثر قارچکش بلکیوت در کنترل شیمیایی بیماری لکه موجی سیبزمینی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1092343
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 344
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

مهدی نصراصفهانی

بهروز انصاری پور

چکیده

بیماری لکه موجی در اثر قارچ جنس آلترناریا، از معضلات بسیار مهم مزارع سیب زمینی کاری کشور به شمار می آید. لذا، با توجه به اهمیت موضوع بررسیهایی در خصوص امکان کنترل شیمیایی این بیماری با قارچکشی با نام عمومی بلکیوت (‮‭40‬ ‭WP ‬در صد) و نام شیمیایی ایمنوکتادین تریس (شرکت نیپون سودای ژاپن) در سه دز شامل ،‮‭750 500‬ و ‮‭1000‬گرم در هکتار در مقایسه با چند قارچکش دیگر شامل با نام تجاری فلینت (‮‭50‬ ‭WG ‬درصد)؛ قارچکش رورال (ایپرودیون)، قارچکش تماسی (‮‭5/52‬ ‭WP ‬درصد)؛ قارچکش داکونیل( ‮‭75‬ ‭WP ‬درصد)، قارچکش مانکوزب (‮‭80‬ ‭WP ‬درصد) همگی با غلظت یک در هزار مادهی موثره انجام گردید. شاهد، یعنی فاقد هر گونه قارچکش و تیمار دیگری بود بررسیهای میدانی با استفاده از قارچکشهای فوق با دزهای ذکر شده در سطح مزرعه سیبزمینی در سه منطقهی مختلف فریدن در استان اصفهان شامل رزوه، دامنه و چغا روی رقم آگریا، حساس به بیماری لکه موجی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام یافت. نتایج نشان داد که قارچکشهای مذکور به میزانهای متفاوت و با اثرات معنیدار قادر به کنترل بیماری لکه موجی سیب زمینی در شرایط مزارع بودند. به طوری که قارچکش بلکیوت به میزان ‮‭1000‬ و ‮‭7500‬ گرم در هکتار به ترتیب با ‮‭16/45‬ درصد، بیشترین کاهش بیماری را داشتند. قارچکشمانکوزب کمترین تاثیر را در مقایسه با سایرقارچکشهای مورد آزمون و شاهد با ‮‭32/95‬ درصد، با اثر معنیدار نشان داد. سایر قارچکشها با اثرات کمتر در مراتب بعدی و با اثری معنیدار در حد واسط این دو طیف قرار گرفتند. البته بررسی میزان محصول نیز نشان داد تفاوت قابل توجه و معنیداری در بین قارچکشهای مزبور و نیز نسبت به شاهد وجود دارد. نتایج این بررسیها نشان داد که قارچکش بلکیوت با دز ‮‭750‬ گرم در هکتار برای کنترل بیماری لکهموجی سیبزمینی قابل توصیه می باشد. کلید واژهها: قارچکش، بیماری لکه موجی، سیب زمینی، آلترناریا، اصفهان.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.