ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های پیشرفته گندم دیم به بیماری زنگ زرد

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1092339
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

مقصود حسنپورحسنی

فرزاد افشاری

محسن یاسائی

محمود عطاحسینی

صمد سرکاری

رحیم هوشیار

مظفر روستائی

چکیده

زنگ زرد گندم با عامل ‭Puccinia striiformis f. sp. tritici ‬یکی از مهمترین بیماریهای گندم در ایران می باشد. استفاده از ارقام مقاوم یکی از بهترین روش های کنترل این بیماری می باشد. بمنظور بررسی واکنش ‮‭233‬ ژنوتیپ گندم دیم، انتخابی (‮‭1391-92‬) نسبت به بیماری زنگ زرد در شرایط مزرعه ای (مقاومت گیاه کامل در 5 منطقه مراغه، مشهد، زرقان فارس، مغان و میاندوآب) و گیاهچه ای (مقاومت گیاهچه ای درکرج) این آزمایش اجرا گردید. در شرایط کنترل شده گلخانه، ژنوتیپ ها با استفاده از نژادهای زنگ زرد مشهد (2E‮‭128‬‭A+‬،‭Yr‬‮‭27‬) و زرقان فارس (6E‮‭174‬‭A+) ‬تلقیح و یادداشت برداری در مقیاس ‮‭9-0‬ انجام گرفت. یادداشت برداری مزرعه ای از شدت بیماری بر اساس روش اصلاح شده کاب و تیپ آلودگی بر اساس روش رولفز و همکاران در مرحله گیاه بالغ انجام گرفت. نتایج حاصل از این ارزیابی در مرحله گیاه بالغ نشان داد که در زرقان فارس تعداد ‮‭134‬ ژنوتیپ، در مشهد ‮‭137‬ ژنوتیپ در مغان ‮‭190‬ ژنوتیپ و در میاندوآب ‮‭157‬ ژنوتیپ دارای مقاومت قابل قبولی در برابر بیماری بودند. که از میان آنها تعداد ‮‭68‬ ژنوتیپ در هر چهار منطقه مذکور دارای عکس العمل مقاوم و قابل قبولی بوده و انتخاب گردیدند. نتایج ارزیابی در مرحله گیاهچه ای نشان داد که تعداد ‮‭157‬ ژنوتیپ در مقابل نژاد (2E‮‭128‬‭A+‬،‭Yr‬‮‭27‬) وتعداد ‮‭176‬ ژنوتیپ در مقابل نژاد (6E‮‭174‬‭A+) ‬مقاوم بود. تلفیق نتایج ارزیابی در مرحله گیاهچه ای با 2 نژاد مذکور نشان می دهد که تعداد ‮‭130‬ ژنوتیپ در مقابل هردو نژاد مقاوم می باشد. همچنین تعداد ‮‭43‬ ژنوتیپ در مرحله گیاهچه ای (در برابر هر دو نژاد) و گیاه بالغ (در هر چهار منطقه) دارای واکنش مقاوم بود. این نوع مقاومت می تواند از نوع مقاومت اختصاصی باشد. از ‮‭233‬ ژنوتیپ ارزیابی شده تعداد 9 ژنوتیپ در مرحله گیاهچه ای در برابر هر دو نژاد، حساس و در مرحله گیاه بالغ در تمام مناطق مقاوم بود. احتمالا این ژنوتیپ ها دارای مقاومت از نوع مقاومت پایدار یا مقاومت گیاه کامل ‭(Adult Plant Resistance) ‬می باشند که توسط چند ژن کنترل می گردد. واژه های کلیدی: بیماری زنگ زرد - گندم - ارزیابی مقاومت ‭- Puccinia striiformis f.sp tritici

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.