بررسی فراوانی، توزیع، تنوع و توده زنده ماکروبنتوزها در محدوده آب های ایرانی دریای عمان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1092215
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

کیوان اجلالی خانقاه

علی موسوی گل سفیدی

شیوا آقاجری

ملیحه سنجرانی

چکیده

دریای عمان پیکره دریایی سواحل جنوب شرقی ایران محسوب می گردد، که خط گسترده آن از حدود عرض جغرافیایی ‮‭27‬ درجه شمالی در تنگه هرمز (جنوب بندر عباس ) شروع و تا حدود عرض جغرافیایی ‮‭25‬ درجه شمالی و ‮‭45‬ دقیقه ( حدود گواتر ) به سمت جنوب گسترده شده و در مجاورت دو استان جنوبی هرمزگان و سیستان وبلوچستان واقع شده است اجتماعات بنتیک موجود در رسوبات نقش بسیار مهم و حیاتی در پویایی و پایداری اکوسیستم ها اعم از خوریات دریاها و سایر اکوسیستم های آبی دارند.به دلیل وجود تنوع بالای تغذیه و زیستگاه در بین این موجودات جایگاه آنها در زنجیره ها و شبکه های غذایی بسیار حساس و مهم است. این اجتماعات شامل گروه کثیری از بی مهرگان می باشند که در بسترهای نرم زیر جذر و مدی زندگی می کنند.این اجتماعات عمدتا شامل سخت پوستان،خارپوستان،نرمتنان و پرتاران می باشند بطوریکه گروه اخیر فراوان ترین آن ها می باشند . نمونه برداری در خلال سال های ‮‭66‬ و ‮‭68‬ جهت بررسی پراکنش و فراوانی و تنوع بی مهرگان آبزی در دو دوره زمانی قبل (اردیبهشت ) و بعد (آبان) از مونسون تابستانه از تنگه هرمز تا خلیج گواتر انجام شد.. در این بررسی از مجموع بی مهرگان بدست آمده پرتاران با متوشط تقریبی ‮‭800‬ عدد در متر مربع گروه غالب و سپس آمفی پودا و شکم پایان در رتبه های بعدی قرار دارند. میانگین تراکم ماکرو بنتوزها به تفکیک سال هم نشان داد در سال ‮‭86‬ پرتاران با متوسط حدود ‮‭500‬ عدد در متر مربع و در سال ‮‭88‬ با میانگین تقریبی ‮‭1000‬ عدد در متر مربع بیشترین تراکم را به خود اختصاص داده اند.تغییرات فصلی ماکروبنتوزها نشان دهنده افزایش ماکروبنتوز ها در پس از مونسون می باشد.‮‭05.0‬‭> p . ‬بررسی ماکروبنتوزها در اعماق متفاوت نشان دهنده کاهش تراکم و افزایش تنوع با افزایش عمق می باشد.‮‭05.0‬‭> p . ‬روند تغییرات تراکم ماکروبنتوز ها از تنگه هرمز به خلیج گواتر افزایشی بوده ولی آزمون آنالیز واریانس تفاوت معنی داری را از خود نشان نداد.‮‭05.0‬‭< p . ‬همبستگی بین تراکم کل ماکرو بنتوزها و عمق از نوع منفی و در سطح ‮‭0/01‬ و با دما و اکسیژن از نوع مثبت در سطح ‮‭0/01‬ معنی دارمی باشد. بین کربن آلی وتراکم ماکروبنتوزها تفاوت معنی داری مشاهده شد و این تفاوت برای کوپه پودا و پرتاران نیز معنی دار بدست آمد.‮‭05.0‬‭> p. ‬روند تغییرات وزن ماکروبنتوز ها از پیش مونسون به پس مونسون و از تنگه هرمز به خلیج گواتر و از ساحل به دریا افزایشی بود. کلمات کلیدی : ماکروبنتوز- تنوع زیستی- دریای عمان- تنگه هرمز- خلیج گواتر

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.