معرفی روش آبیاری نواری ‭2 ‬متر در باغ های پسته با فواصل ردیف بیش از ‭6 ‬متر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1092161
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 401
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

ناصر صداقتی

محسن حیدرآبادی

نجمه لری

جواد خواجه سلیمی

محمد کهنوجی

انیسه فاریابی

محمدرضا مباشرزاده

داریوش افشاری

زهره جاویدی

مهران شریفی

اصغر صالحی

چکیده

استان کرمان بزرگترین استان باغی کشور محسوب می شود و با توجه به اقلیم خشک و نیمه خشک این استان و جایگاه آن در زمینه تولید پسته کشور و نقش آن در صادرات غیر نفتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است . پدیده خشکی و خشکسالی های اخیر باعث ایجاد بحرانهای اقتصادی ، سیاسی ، اجتماعی ، در نواحی مختلف گردیده و علاوه بر تنش های محیطی که آثار آن بر منابع آب کشاورزی ، تولیدات دامی ، مراتع ، طغیان آفات و بیماریها ، شوری آب و خاک زیاد بوده است . و با توجه به اینکه در بعضی از مناطق پسته کاری این استان دوره های آبیاری تا ‮‭120‬ روز هم می رسد که این مسیله باعث کاهش شدید عملکرد و همچنین کیفیت محصول شده است . لذا به منظور استفاده بهینه از آبیاری با توجه به نتایج تحقیقاتی انجام شده طرح مشترک تحقیقی ترویجی معرفی روش آبیاری نواری 2متر در باغ های پسته با فواصل ردیف بیش از 6 متر به مرحله اجرا در آمد و در این طرح یک باغ یک دست و یکنواخت انتخاب شد و در قطعه طرح طبق عرف باغدار بصورت کرتی با دور آبیاری ‮‭70‬ روز و در قطعه تیمار آبیاری با عرض نوار 2 متر با دور آبیاری ‮‭55‬ روز اعمال گردید و پس از اجرای طرح نتایج بدست آمده نشان داد که علاوه بر افزایش عملکرد در قطعه تیمار و همچنین کیفیت محصول برخی از صفات زایشی ( در صد جوانه های زایشی و جوانه گل ریزش کرده ) را تحت تاثیر قرار داده و در صفات رویشی تفاوت معنی داری مشاهده نگردید و تغییر شیوه آبیاری نه تنها باعث افزایش شوری در ناحیه ریشه درختان نگردیدبلکه به دلیل افزایش عمق آب در هر آبیاری و نیز کاهش دور آبیاری ، کاهش شوری خاک را در منطقه ریشه درختان سبب گردیده و تغییرات شوری در زیر پشته های وسط ردیف درختان در روش نوارهای 2 متر نیز نسبت به تیمار شاهد بسیار جزیی بوده که با انجام آبیاری سنگین زمستانه مرتفع می گردد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.