تعیین ارزش زراعی هیبریدهای جدید مقاوم به بیماری ریزومانیا و نماتد سیستی در چغندرقند

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1091914
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

باقر محمودی

صمد مبصر

علیرضا قائمی

محسن بذرافشان

پرویز مهدیخانی

مژده کاکوئی نژاد

محمد عبدالهیان

جمشید سلطانی

جواد محزونی

محمدهادی بخشنده

کریم کشاورز

علیرضا قراخانی

چکیده

در این پژوهش عملکرد کمی و کیفی سه هیبرید جدید ‭SBSI‬‮‭031‬، ‭SBSI‬‮‭032‬و‭SBSI‬‮‭033‬ با ارقام شاهد استاندارد در شرایط مزرعه با آلودگی طبیعی به ریزومانیا و نماتد سیستی چغندر قند مقایسه شدند. مقایسه عملکرد در قالب یک آزمایش نه رقمی و با چهار تکرار در دو سال (‮‭1391‬ و ‮‭1392‬) انجام شد. مناطق اجرای آزمایش شامل خوی (آلوده به نماتد سیستی)، شیراز و مشهد (آلوده به ریزومانیا) بودند. مقاومت ارقام به ریزومانیا و نماتدسیستی در شرایط گلخانه نیز بررسی شد. نتایج ارزیابی مقاومت به ریزومانیا در شرایط گلخانه نشان داد که ارقام پایولتا (شاهد مقاوم خارجی) و ‭SBSI‬‮‭032‬ کمترین آلودگی را داشتند. عکس العمل ارقام به نماتد سیستی در شرایط گلخانه نشان داد که رقم سانتا (شاهد مقاوم خارجی) با میانگین تعداد سیست ‮‭77.3‬ مقاومترین رقم و بعد از آن ارقام پایولتا و ‭SBSI‬‮‭031‬ به ترتیب با ‮‭33.10‬ و ‮‭83.20‬ سیست روی ریشه در مقامهای بعدی بودند. ارزیابی مقاومت به نماتد سیستی در شرایط مزرعه (خوی )نشان داد که نرخ تولید مثل در ارقام سانتا، پایولتا و ‭SBSI‬‮‭032‬ کمتر از دو و در رقم شاهد حساس (جلگه) بیش از شش بود. کمترین شدت آلودگی به ریزومانیا (شدت آلودگی 3 در مقیاس نه گانه 1 تا 9) در شرایط مزرعه (مشهد و شیراز) مربوط به ارقام پایولتا و ‭SBSI‬‮‭031‬ و بیشترین آن (شدت آلودگی ‮‭25.6‬) در شاهد حساس جلگه بود. تجزیه مرکب عملکرد شکر (سه منطقه و دو سال)نشان داد که ارقام پایولتا و ‭SBSI‬‮‭031‬ (به ترتیب با میانگین عملکرد شکر ‮‭79.9‬ و ‮‭13.9‬ تن در هکتار) در گروه برتر قرار دارند. واژه های کلیدی: مقاومت دوگانه، رقم مقاوم، عملکرد شکر، ‭BNYVV‬، ‭Heterodera

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.