ارزیابی تثبیت زیستی نیتروژن در ارقام تجاری لوبیا

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1091846
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

فرود صالحی

مجید فرزان

لطف اله رئیسی

چکیده

به منظور ارزیابی تثبیت زیستی نیتروژن در ارقام تجاری لوبیا ‭(Phaseolus vulgaris L.)‬، آزمایشی دوساله در سال های ‮‭1391‬ و ‮‭1392‬ در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری واقع در ایستگاه تحقیقات چهارتخته شهرکرد اجرا گردید. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی شامل ‮‭20‬ رقم و لاین از انواع تجاری لوبیا سفید، قرمز و چیتی در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش از گیاه زراعی لولیوم ‭(Lolium multiflorum L.) ‬به عنوان شاهد غیرتثبیت کننده نیتروژن استفاده شد. ارقام و لاین ها در شرایط مزرعه کشت شدند و در طول فصل رشد یک بار (مرحله اوج گلدهی) نمونه گیری از گیاهان انجام شده و میزان نیتروژن در آن ها تعیین گردید. در این آزمایش، تاریخ و درصد سبز شدن بوته ها در سطح خاک، عملکرد دانه و اجزای آن (تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه) اندازه گیری شد. سپس با استفاده از برنامه های نرم افزاری ‭SAS‬، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون توکی انجام شد. نتایج سال اول آزمایش نشان داد که بیشترین میزان تثبیت زیستی نیتروژن (‮‭134/6‬ کیلوگرم در هکتار) از رقم پاک به دست آمد که با ارقام خمین، گلی، دانشکده، شکوفا، تلاش و ‭COS‬‮‭16‬ تفاوت معنی دار نداشت، ولی با بقیه ارقام تفاوت معنی دار نشان داد. بیشترین تعداد غلاف در بوته از رقم دهقان حاصل شد، بیشترین وزن صد دانه از لاین ‭KS‬‮‭21191‬ و بیشترین عملکرد دانه از رقم گلی به دست آمد. نتایج سال دوم آزمایش نشان داد که بیشترین میزان تثبیت زیستی نیتروژن از رقم درسا (‮‭75/7‬ کیلوگرم در هکتار) به دست آمد که با ارقام پاک، ‭KS‬‮‭41176‬ و دانشکده تفاوت معنی دار نداشت، ولی با بقیه ارقام تفاوت معنی دار نشان داد. بیشترین تعداد غلاف در بوته از لاین ‭KS‬‮‭31169‬، بیشترین وزن صد دانه از لاین ‭KS‬‮‭21191‬ و بیشترین عملکرد دانه از رقم اختر (‮‭2908/3‬ کیلوگرم در هکتار) به دست آمد، که با ارقام درسا، دهقان، ‭COS‬‮‭16‬، D‮‭81083‬ و ‭KS‬‮‭41176‬ تفاوت معنی دار نداشت. نتایج تجزیه مرکب داده ها نشان داد که ارقام تجاری مورداستفاده ازلحاظ تثبیت زیستی نیتروژن تفاوت معنی دار داشتند. بیشترین میزان تثبیت زیستی نیتروژن (‮‭104/0‬ کیلوگرم در هکتار) از رقم پاک به دست آمد که با ارقام دانشکده و گلی تفاوت معنی دار نداشت، ولی با بقیه ارقام تفاوت معنی دار نشان داد. بیشترین تعداد غلاف در بوته از لاین ‭KS‬‮‭31169‬ حاصل شد، بیشترین وزن صد دانه به لاین ‭KS‬‮‭21191‬ اختصاص داشت و بیشترین عملکرد دانه از رقم اختر به دست آمد که با ارقام درسا، دهقان و D‮‭81083‬ تفاوت معنی دار نداشت. بطور کلی نتایج آزمایش نشان داد که ارقام و لاین های لوبیا در تثبیت زیستی نیتروژن تفاوت دارند و کشاورزان می توانند از این تفاوت در مدیریت کوددهی مزارع خود استفاده کنند. در صورت استفاده از ارقام پاک، دانشکده و گلی بایستی میزان کود نیتروژن کمتری مصرف کنند. واژه های کلیدی: لوبیا، ارقام، تثبیت زیستی نیتروژن، عملکرد دانه، شهرکرد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.