بررسی و انتخاب در توده ها و نسل های در حال تفکیک گندم نان و آزمایش مقایسه عملکرد مقدماتی در دزفول و داراب

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1091709
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 279
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمود طبیب غفاری

سیروس طهماسبی

ساسان رجائی

علی صانعی نژاد

چکیده

این بررسی در سال زاراعی ‮‭1393-92‬ در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد و ایستگاه داراب انجام و طی آن تعداد ‮‭103‬ توده ‮‭257‬ ،F2 شماره ‮‭127‬ ،F3 شماره ‮‭46‬ ،F4 شماره F5 و‮‭45‬شماره F6 مورد ارزیابی قرار گرفت. نسل های F2 و F3 در دزفول و نسل های بعد در داراب مورد ارزیابی و انتخاب قرار گرفتند. نسل F2 در کرت هایی با 6 خط ‮‭15‬ متری روی دو پشته و نسل های F3، F4 ،F5 و F6 در کرت های یک پشته ای با2 خط 3 متری کشت گردید. نحوه اداره نسل ها شجره-بالک تغییریافته بود که بر اساس آن انتخاب در نسل F2 به صورت تک بوته و انتخاب در نسل های F3 ، F4 و F5 بر اساس نمود کلی کرت انجام گردید. از هر کرت انتخابی از نسل های F3 ، F4 و ‮‭10‬ ‭ F‬5 سنبله انتخاب و با هم بالک شد. معیارهای مورد نظر در گزینش شامل تیپ بوته(غیر طبقاتی بودن خوشه های حاصل از سنبله اصلی و پنجه ها و باز نبودن زاویه پنجه و ساقه اصلی)، تیپ زراعی(داشتن ارتفاع مناسب)، تیپ سنبله(متراکم بودن سنبلچه های روی سنبله، بسته بودن گلوم و گلومل و داشتن ریشک افشان برای کاهش خسارت پرندگان) شکل دانه مناسب (دانه به خوبی پر شده باشد) و زودرسی بود. باتوجه به وقوع نادراپیدمی زنگ زرددراستان خوزستان درسال زراعی ‮‭1391-92‬ ،مقاومت به این بیماری بعنوان یک اولویت درنظرگرفته شد. پس از برداشت، خوشه کوبی و باز بینی دانه ها ‮‭729‬ تک بوته از نسل F2 انتخاب شد. همچنین ‮‭157‬ شماره از نسل ‮‭77‬ ، F3 شماره از نسل F4 و ‮‭84‬ تک بوته از ‮‭18‬ شماره انتخابی نسل F5و 3 شماره ازنسل F6و ‮‭70‬ لاین در مرحلهF7 ‭(HR) ‬انتخاب و برای ادامه روند به نژادی در سال ‮‭1393-94‬ به نسل های بعد منتقل گردید.همزمان با ارزیابی توده های دورگ در این سال آزمایش مقایسه عملکرد مقدماتی با ‮‭35‬ لاین خالص انتخابی از نسلF6 سال قبل در قالب یک آزمایش مقدماتی بدون تکرار به همراه دو رقم شاهد چمران و افلاک که بعد از هر 5 لاین و رقم در هر بلوک تکرار شده بودند، انجام گردید.از بین این لاین ها تعداد ‮‭20‬ لاین دارای صفات نامطلوب ازجمله دیررسی، ریزش و ارتفاع بوته زیاد بودند. درنهایت پس از ارزیابی لاینهای باقی مانده، با استفاده از روش سیستماتیک (رسم منحنی) مقایسه عملکرد انجام گرفت و ‮‭15‬ لاین که نسبت به شاهد برتری عملکرد داشتند ودارای خصوصیات مطلوب زراعی بودند جهت آزمایشات پیشرفته در سال بعد انتخاب گردیدند. . واژه های کلیدی::گندم نان ، به نژادی، نسل های در حال تفکیک، انتخاب

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.