ارزیابی عملکرد علوفه و میزان پروتیین ارقام جدید سورگوم علوفه ای در تاریخ های مختلف کشت

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1091556
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 235
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

جلیل نوربخشیان

حمیدرضا دانش

مجید فرزان

لیلا منوچهری مقدم

چکیده

سورگوم از جمله گیاهانی است که توان تولید علوفه بالایی را دارد. از این گیاه میتوان در تهیه علوفه خشک و سیلویی بهره برد. به منظور ارزیابی توان تولید علوفه ارقام سورگوم علوفه ای در منطقه شهرکرد این آزمایش طی سالهای ‮‭1392‬ و ‮‭1393‬ اجرا شد. برای این منظور تعداد 4 رقم سورگوم علوفه ای (شامل: پگاه، اسپید فید، ‭KFS‬1 و ‭KFS‬2) در سه تاریخ کاشت شامل 5 و ‮‭20‬ خرداد و 4 تیرماه در قالب طرح اسپلیت پلات با 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرکرد کشت شدند. نتایج بیانگر آن بود که عملکرد علوفه تر و خشک در طی دو سال تفاوت معنی داری را نداشتند. بیشترین تولید علوفه تر و خشک از تاریخ کاشت اول به ترتیب با ‮‭78/86‬ و ‮‭16/89‬ تن در هکتار حاصل شد که در مقایسه با تاریخ های کشت دوم و سوم تفاوت معنی داری را داشت. بیشترین ارتفاع بوته و قطر ساقه نیز به این تاریخ کاشت تعلق داشت. بیشترین میزان تولید علوفه تر و خشک از رقم ‭KFS‬1 به ترتیب با ‮‭73/08‬ و ‮‭16/30‬ تن در هکتار حاصل که تفاوت معنی را با رقم پگاه نداشت. در بین تاریخهای کاشت تفاوت معنی داری بین درصد پروتیین نبود و در بین ارقام بیشترین میزان پروتیین و کمترین مقایر ‭NDF ‬و‭ADF ‬متعلق به رقم اسپید فید بود. بطور کلی نتایج بیانگر آن بود که در هر سه تاریخ کاشت عملکرد علوفه مطلوبی از ارقام سورگوم قابل برداشت بود، اگرچه در تاریخ کاشت سوم تولید علوفه نسبتا کمتر بود. از تاریخ کشت 5 خرداد ماه میتوان جهت کشت بهاره این گیاه در منطقه بهره برد و از تاریخ کشت اوایل تیرماه میتوان در کشت های تاخیری یا اوایل تابستان بهره برد. کلمات کلیدی: سورگوم علوفه ای، زمان کاشت، ارقام، عملکرد علوفه

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.