بررسی وضعیت تجمع فلزات سنگین موجود در بافت خوراکی برخی از ماهیان تالاب بین المللی بندر انزلی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1091092
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

علی اصغر خانی پور

حمید رضا شاهمحمدی

عباسعلی مطلبی

فرحناز لکزایی

قربان زارع گشتی

فریدون رفیع پور

یزدان مرادی

فرشته خدابنده

محمد تکریمی

کامبیز خدمتی

علیرضا یوسفی

کامران زلفی نژاد

فاطمه نوغانی

معصومه رهنما

ربابه نجفی

صغری کمالی

مینا احمدی

هادی بابایی

حجت خداپرست

عظمت دادای قندی

مینا سیف زاده

چکیده

ماهی و فرآورده های آن برای مصارف انسان به اشکال مختلف در بازار عرضه می شود . ورود آلاینده ها (ازجمله فلزات سنگین) و تجمع آنها در بافت آبزیان بواسطه خطراتی که برای انسان و دیگر موجودات ایجاد می کنند اهمیت ویژه ای دارند. هدف از اجرای این تحقیق بررسی میزان تجمع وتغییرات فلزات سنگین در بافت خوراکی عضله ماهیان اقتصادی تالاب انزلی در سه ایستگاه (تالاب غرب، تالاب مرکزی، تالاب شرق) می باشد. سپس تعداد ‮‭10‬عدد ماهی از هر گونه (اردک ماهی ، کپور معمولی، کاراس، لای ماهی ، اسبله و ماهی سفید )دردو دوره از سال(پاییز- زمستان و بهار تابستان) نمونه برداری و بر اساس گونه و مکان صید تفکیک و کد گذاری شد. بعد از گوشت گیری نمونه ها در کیسه های پلی اتیلنی بسته بندی و در یخدان ، بلافاصله به آزمایشگاه انتقال یافته و در دمای ‮‭20‬- تا ‮‭18‬- درجه قرار داده شدند .آماده سازی نمونه ها با استفاده از روش هضم ترو مخلوط اسید‭( HCLO‬4 ‭ HNO‬3/) انجام پذیرفت . برای اندازه گیری غلظت فلزات سنگین در بافت ماهی از دستگاه جذب اتمی استفاده گردید. نتایج حاصله نشان داد که در تمام گونه ها روند تجمع فلزات سنگین بصورت روی> مس > سرب< نیکل بوده است و بین میزان تجمع فلزات در بافت عضله ماهیان در ایستگاههای مورد مطالعه اختلاف معنی داری مشاهده نشد.(‮‭0 /05‬ ‭P> ). ‬نتایج بدست آمده نشان می دهد که بجز غلظت سرب، روی و نیکل، غلظت سایر فلزات از حد مجاز استاندارد های ‭WHO‬،‭FDA ‬پایین تر می باشد. کلمات کلیدی: آلاینده ها، فلزات سنگین، بافت خوراکی ماهی، تالاب انزلی، رژیم غذایی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.