ارزیابی معدنی شدن کربن آلی مواد مختلف اضافه شده به خاکها

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1090599
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

کریم شهبازی

مهناز فیض اله زاده اردبیلی

الهه ملک زاده

شیدا طباخیان

چکیده

در تحقیق حاضر 6 نوع مواد آلی بعنوان اصلاح کننده به سه خاک با خصوصیات مختلف در شرایط دما و رطوبت ثابت (دمای C 25 و رطوبت 85 درصد FC) به منظور بررسی اثر ماهیت مواد آلی و خصوصیات خاک بر معدنی شدن کربن اضافه شد. مواد آلی مورد استفاده شامل برگ چنار، برگ ذرت، کاه گندم، ورمی کمپوست زباله شهری، کودگاوی و کود گوسفندی بود که با احتساب محتوای کربن آلی مقادیر مختلف از هر کدام اضافه شد بطوری که در نهایت در همه تیمارها 1 درصد کربن اعمال شده باشد. مقدار کربن معدنی شده در تمام تیمارها از طریق اندازه-گیری تنفس کمی شد. نتایج نشان داد که معدنی شدن کربن در سه خاک مورد مطالعه تقریبا دارای روند یکسان است بطوری که مقدار کربن معدنی شده در تیمارهای کود گوسفندی، برگ ذرت و کاه گندم بیشتر از مقدار کربن معدنی شده در تیمارهای برگ چنار، کود گاوی و ورمی کمپوست زباله شهری بود. بیشترین مقدار کربن معدنی شده در تیمار گاه گندم و خاک گرگان (97/6 گرم بر کیلوگرم و معادل 7/69 درصد کربن آلی اعمال شده) مشاهده شد و کمترین مقدار کربن معدنی شده مربوط به تیمار ورمی کمپوست زباله شهری و خاک البرز (98/0 گرم بر کیلوگرم و معادل 8/9 درصد کربن اعمال شده) مشاهده شد. این یافته احتمالا به دلیل اجزای به آسانی قابل تجزیه بیشتر مثل قندها و نشاسته در تیمارهای با درصد معدنی شدن کربن بالا مثل کاه گندم و مواد مقاوم به تجزیه مثل لیگنین و سلولز در تیمارهایی مثل ورمی کمپوست است. محاسبه پارامترها بعد از برازش داده ها به مدل های سینتیکی نشان داد که مدل مرتبه دوم برازش بهتری نسبت به مدل مرتبه اول به داده های آزمایشی داشت. این موضوع نشان دهنده این است که مواد آلی مورد استفاده به لحاظ محتوایی ناهمگن بوده و در برابر تجزیه دوفازی عمل می کنند.کلمات کلیدی:اصلاح کننده های آلی، بافت خاک، معدنی شدن کربن، مواد آلی خاک

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.