بررسی اثر متقابل ژنوتیپ در محیط در تحمل به شوری ژنوتیپ های مختلف گندم (انتخابی از PWSN-SALT)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1090529
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 306
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

بابک ناخدا

قاسم محمدی نژاد

محمد تقی طباطبایی

اشکبوس امینی

علی رضا کریمی

اسلام مجیدی

مهرشاد زین العابدینی

حسین هداوند

محمدحسین دهقانی

ذبیح الله راوری

چکیده

به منظور ارزیابی اثر متقابل ژنوتیپ در محیط و تعیین پایداری عملکرد دانه، 100 ژنوتیپ کرانه ای گندم از نظر تحمل به شوری، در قالب طرح آلفا لاتیس 10*10 با دو تکرار در 4 محیط در استان های یزد و کرمان مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه مرکب نشان داد که در صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه اثر محیط، ژنوتیپ و ژنوتیپ در محیط معنی دار بود، برای عملکرد دانه اثر محیط و ژنوتیپ در محیط معنی دار و اثر ژنوتیپ غیرمعنی دار شد. بر اساس میانگین عملکرد دانه، ژنوتیپ 56 با 1/91 و ژنوتیپ 66 با 6/5 تن در هکتار کمترین و بیش ترین عملکرد دانه، ژنوتیپ 53 در محیط نرمال کرمان واجد بیشترین عملکرد و ژنوتیپ های 26 ، 69 و 57 در محیط شور کرمان دارای کمترین عملکرد بودند. بر اساس نتایج تجزیه رگرسیونی ژنوتیپ 95 واجد سازگاری عمومی و ژنوتیپ های 97 و 86 واجد سازگاری خصوصی با محیط های مساعد بودند. در مجموع ژنوتیپ های 50 ، 44 ، 95 ، 83 و 55 نسبت به ارقام متحمل ارگ، بم و کویر عملکرد بهتری داشتند که می توان به منظور گزینش یا ورود به برنامه های اصلاحی بعدی و یا توصیه به زارعین معرفی شوند.کلمات کلیدی: گندم، شوری، تجزیه مرکب، پایداری.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.