شناسایی و اولویت‌بندی عوامل مقاومت مشتریان در پذیرش و بکارگیری بانکداری همراه بانک سپه ایران

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: اولین کنفرانس سالانه مدیریت، نوآوری و کارآفرینی
  • کد COI اختصاصی: MIEAC01_458
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1413
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی راوند

دانشجوی دکترای مدیریت منابع انسانی- دانشکده علوم تاجیکستان

چکیده

در عصر حاضر استفاده از بانکداری همراه، به‌عنوان یکی از گزینه‌های ترویج بانکداری الکترونیک مورد توجه بسیاری از مشتریان بانک‌های دنیا قرار گرفته است که البته مقاومت‌هایی نیز در پذیرش و استفاده از این فناوری‌های نوین بانکداری به چشم می‌خورد که با آسیب‌شناسی و ارایه راهکارهای سازنده جایگزین می‌توان اعتماد احتمالی از دست ‌رفته را به مشتریان وفادار بانکها بازگرداند. هدف مقاله حاضر، شناسایی، بررسی و اولویت‌بندی عوامل بازدارنده بانکداری همراه در بین مشتریان بانک سپه ایران، به عنوان موانع پذیرش این خدمات می‌باشد که محقق از طریق عملیاتی‌نمودن مدل پذیرش فناوری اطلاعات کروز، لوکانن و مونز با دو بعد، پنج معیار و هفده گویه، به سنجش این بازدارندگی در بین مشتریان بانکداری الکترونیکی بانک سپه ایران اقدام می‌کنند و نتایج و پیشنهادات کاربردی خود را پس از تحلیل اطلاعات حاصل از پرسشنامه پژوهش با بکارگیری آزمون‌های آماری استنباطی کای ‌مربع و رتبه ‌بندی فریدمن به مقامات و مسؤولین بانک سپه ایران ارایه می‌نمایند.

کلیدواژه ها

پذیرش فناوری اطلاعات، بانکداری همراه، مدل کروز، لوکانن و مونز، بانک سپه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.