تاثیر عملیات آبخیزداری بر تعدیل خشکسالی در حوزه میانکوه استان یزد

  • سال انتشار: 1380
  • محل انتشار: نخستین همایش آبخیزداری و مدیریت استحصال آب در حوضه های آبخیز
  • کد COI اختصاصی: ABKHIZ01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلیمحمد جوادیان

کارشناس ارشد مرتعداری مدیریت آبخیزداری سازمان جهاد کشاورزی استان یزد

رضا باقری فهرجی

کارشناس مرتع آبخیزداری مدیریت آبخیزداری سازمان جهاد کشاورزی استان یز

چکیده

هر ساله سیلاب ، خسارت زیادی به مزارع و باغات، پلهای ارتباطی، منازل مسکونی و غیره وارد می آورد که اکثر موارد با تلفات جانی انسانها و موجودات زنده دیگر همراه است. در ضمن هر سال هزینه های زیادی صرف تعمیر، مرمت و بازسازی این اماکن و تاسیسات می شود که می طلبد برای جلوگیری از این حوادث و پدیده ها، اقداماتی صورت گیرد در این راستا انجام عملیات آبخیزداری و آبخوان داری می تواند تاثیرگذار بوده و از خسارت وارده تا حدودی بکاهد. استان یزد با شرایط اقلیمی خاص خود، انجام این عملیات در بعضی حوزه ها و مناطق تا حدودی همراه با موفقیت بوده است از نمونه های آن، حوزه میانکوه با 633 کیلومتر مربع در بزگر حوزه یزد اردکان می باشد. این حوزه با وجود ارتفاعات شیرکوه در جنوب و جنوب غربی آن از پتانسیل آبی بالایی برخوردار است. انجام یک مورد آبخوان داری، یک مورد پخش سیلاب، چندین مورد بند هاکی، سنگ و سیمان و غیره باعث افزایش آبدهی قنوات، چشمه ها و چاهها گردیده که بدنبال آن افزایش تولید محصولات کشاورزی و دامی، اشتغال روستاییان و مهاجرت آنها به داخل روستا و غیره همراه بوده است. با بررسی های بعمل آمده چنین استنتاج می شود که اقدامات کشاورزی و دامی، اشتغال روستائیان و مهاجرت آنها به داخل روستا و غیره همراه بوده است. با بررسی های بعمل آمده چنین استنتاج می شود که اقدامات انجام شده در این راستا موجب افزایش آبدهی قنوات و چشمه ها به میزان 1/5 تا 2 برابر (پرسشنامه های محلی)، جاری شدن مجدد آب در بعضی از قنوات خشک شده، تداوم آبدهی در فصل تابستان به ویژه سالهای خشک، افزایش سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی، کنترل سیلاب و جلوگیری از خسارت آن در سالهای پر باران (سال 1377) و همچنین تشویق و ترغیب مردم جهت مشارکت در اجرای طرح های آبخیزداری گردیده است.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.