CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مطالعه اثر تنش خشکی و کاربرد ترکیب کودهای زیستی و شیمیایی فسفره بر تعدادی از صفات مورفولوژیک عملکرد و همبستگی بین آنها در گیاه ذرتZea mays L.)

عنوان مقاله: مطالعه اثر تنش خشکی و کاربرد ترکیب کودهای زیستی و شیمیایی فسفره بر تعدادی از صفات مورفولوژیک عملکرد و همبستگی بین آنها در گیاه ذرتZea mays L.)
شناسه ملی مقاله: SACP01_195
منتشر شده در اولین همایش ملی کشاورزی پایدار و تولید محصول سالم در سال 1389
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهدی ضرابی - دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه تهران پردیس ابوریحان
ایرج اله دادی - دانشیار دانشگاه تهران پردیس ابوریحان
غلامعباس اکبری - دانشیار دانشگاه تهران پردیس ابوریحان
حمید ایران نژآد - استاد دانشگاه تهران پردیس ابوریحان

خلاصه مقاله:
به منظور بررسی اثرات جداگانه و ترکیبی کودهای فسفاته، باکتری های حل کننده فسفات و قارچ مایکوریزا بر کاهش - خسارات ناشی از تنش خشکی در مرحله رشد رویشی ذرت دانه ای هیبرید سینگل کراس 704 آزمایشی در سال زراعی 88 1387 در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران بصورت اسپلیت پلات و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور به اجرا در آمد. فاکتورهای آزمایش شامل تنش خشکی (به عنوان فاکتور اصلی) و ترکیبات مختلف کود بیولوژیک (به عنوان فاکتور فرعی) بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که در شرایط تنش خشکی، استفاده از کود فسفر به تنهایی و بدون ترکیب با باکتری های حل کننده فسفات و یا قارچ مایکوریزا تاثیر مثبتی بر افزایش عملکرد دانه و سایر صفات مرتبط به آن باعث کاهش میزان چشمگیر A ندارد. کاهش آبیاری از 50 میلیمتر به 150 میلیمتر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس تمامی صفت اندازه گیری شده گردید. نتایج تجزیه همبستگی ساده بین صفات در شرایط آبیاری نرمال نشان داد که همبستگی عملکرد دانه با کلیه صفات ارزیابی شده مثبت بود. نتایج نشان داد که همبستگی عملکرد دانه با صفت قطر ساقه تحت شرابط نرمال آبیاری و صفت ارتفاع تشکیل بلال تحت شرایط تنش شدید خشکی، در بیشترین مقدار و مثبت بود. نتایج این آزمایش نشان داد هیبرید 704 ذرت دانه ای تنها قادر است صدمات ناشی از تنش خشکی تا سطح 100 میلیمتر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر را جبران نماید. بنابراین از این نکته می توان درمدیریت مزرعه استفاده نمود.

کلمات کلیدی:
باکتری حل کننده فسفات، تنش خشکی، سوپرفسفات تریپل، شاخص های رشد، قارچ مایکوریزا

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/107399/