مطالعه و بررسی فون نماتودهای اکوسیستم های تخریب یافته و سالم راشستان های شمال ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1067997
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

احمد رحمانی

رضا رزازهاشمی

محمدرضا عارفی پور

رضا قاسم نژاد

علی زرنگار

چکیده

نماتودها تقریبا در اکثر محیطها و عرض های جغرافیایی که از حداقل شرایط زیست محیطی برخوردار باشد، قادر به حفظ حیات و ادامه زندگی خود هستند و در شرایط محیطی مناسب و مساعد مخصوصا از لحاظ درجه حرارت، رطوبت و میزبان مناسب قادر به تکثیر سریع افزایش جمعیت و در صورتی که جز نماتودهای انگل گیاهی باشند باعث ایجاد خسارات می شوند، بنابراین اجرای طرح های شناسایی می تواند بعنوان اطلاعات پایه در مدیریت های بعدی کنترل عوامل آفات و بیماری ها مانند مبارزه بیولوژیک، طرح های بررسی بیولوژی و اپیدیمولوژی، ارقام مقاوم و غیره مورد استفاده قرار گیرد. بر این اساس در طی سال های اجرای طرح با مراجعه به جنگل های راش استان های گیلان و مازندران هر کدام در دو پلات تخریب یافته و سالم حدود ‮‭75‬ نمونه خاک از اطراف ریشه و ریشه های مشکوک به آلودگی نماتود جمع آوری شد. نمونه ها پس از انتقال به آزمایشگاه جداگانه مورد بررسی قرار گرفتند. شستشو، استخراج نماتودها از خاک، ثابت کردن و انتقال آنها به گلیسیرین خالص با استفاده از روش تکمیل شده دگریس(‮‭1969 , De Grisse) ‬انجام شد. ریشه های مشکوک به آلودگی نیز جداگانه مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت بعد از بررسی خصوصیات مرفولوژیک و مرفومتری نمونه های استحصال شده ‮‭11‬ گونه نماتود متعلق به 7جنس از نماتودهای راسته ‭Tylenchida ‬شناسایی شدند. جنس و گونه های شناسایی شده عبارتند از: 1‭- Boleodorus thylactus ‬2‭- Criconema mutabile ‬3‭- Criconemella antipolitana ‬4‭- Criconemella xenoplax ‬5‭- Geocenamus rugosus ‬6‭- Helicotylenchus microcephalus ‬7‭- Helicotylenchus pesudodigonicus ‬8‭- Helicotylenchus digonicus ‬9‭- Helicotylenchus bambesae ‬‮‭10‬‭- Meloidogyne javanica ‬‮‭11‬‭- Pratylenchus neglectus ‬واژه های کلیدی: فون، نماتد، راش، استان، گیلان، مازندران

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.