شناسایی و پایش درختان خوب بذرده بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) در جنگل های اطراف خرم آباد به منظور حفاظت از آن ها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1067961
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

مهدی پورهاشمی

داریوش مهدی فر

مهدی زند بصیری

پریسا پناهی

چکیده

تولید بذر در جنگل های بلوط هم به دلیل نقش آن در تجدید حیات این جنگل ها و هم به دلیل ارزش آن در تغذیه وحوش از اهمیت به سزایی برخوردار است. در پژوهش پیش رو سعی شد تولید بذر بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) به مدت شش سال (1391 تا 1396) در بخشی از سامان عرفی روستای دارصافه شهرستان پلدختر استان لرستان بررسی شود. صد اصله درخت بالغ انتخاب شدند و متغیرهای کمی آنها شامل قطر برابر سینه، ارتفاع و دو قطر عمود بر هم تاج اندازه گیری شدند. در نیمه اول شهریور با استفاده از روش برآورد چشمی Koenig، شمار بذر درختان نمونه مطابق با شیوه نامه این روش، برآورد شد. سپس، شمار بذر درختان نمونه با استفاده از روش شمارش تاجی تعیین شد. برای اینکه امکان مقایسه توان تولید بذر درختان نمونه فرهم شود، متغیر تراکم بذر (شمار بذر در یک متر مربع سطح تاج) محاسبه شد. اندازه گیری های فوق در سال های دیگر اجرای طرح نیز تکرار شد. براساس نتایج مشخص شد که میانگین 6 ساله شمار بذر به ازای یک پایه 576 و میانگین تراکم بذر 8/4 بود. سال های 1395 و 1394 با تراکم بذر به ترتیب 4/13 و 2/1، بهترین و ضعیف ترین سال های بذردهی بودند. فقط دو درخت در طی پنج سال بذر تولید نکردند. سال های 1395 و 1392 سال های بذردهی خوب و سایر سال ها سال بذردهی ضعیف ارزیابی شدند. پانزده درخت به عنوان درختان مادری خوب بذرده شناسایی شدند. بیشترین تولید بذر در طبقه قطری 45 تا 55 سانتی متر مشاهده شد. هرچند تولید بذر در طبقه های قطری مختلف اختلاف داشت، اما از نظر آماری معنی دار نبود. در مدل سازی با استفاده از روش Koenig نیز مدل خطی ساده y = 0.85 x + 1.41 با ضریب تبیین 62/0 محاسبه شد. درمجموع، نوسانات زیادی در تولید بذر بین پایه های مختلف و همچنین بین سال های مختلف مشاهده شد. ادامه این پژوهش در بازه زمانی طولانی تر می تواند اطلاعات تکمیلی را در مورد موضوعاتی همانند سیکل بذردهی بلوط ایرانی فراهم سازد.کلمات کلیدی: برآورد چشمی، بذر بلوط، بلوط ایرانی، تراکم بذر، جنگل های زاگرس، شمارش تاجی.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.