نقشه اشکال فرسایش، یک نقشه پایه در مدیریت پایدار خاک

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: همایش خاک، محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: SESDC_176
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1706
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محمد ترکاشوند

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

داود نیک کامی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

چکیده

فرسایش خاک دارای اثرات محلی و غیر محلی است ( ۶). اثرات محلی آن، بیشتر معطوف کاهش عمق و حاصلخیزی اراضی کشاورزی است و اثرات غیر محلی ناشی از تولید رسوب است، که خود به اثرات درون رودخانه ای و خارج از رودخانه تقسیمبندی می شود ( ۱۱ ). آلودگی آب ها، ناشی از حمل مواد شیمیایی اعم از کودها، سموم شیمیایی و آلاینده های دیگر به همراه خاک در اثر فرسایش، از مشکلات عمدة زیست محیطی در دنیای امروز است . بنابراین نقشه برد اری اشکال فرسایش و شدت آنها در برنامه ریزی حفاظت خاک و متعاقب آن، کاهش زیان های زیست محیطی از اهمیت زیادی برخوردار است . نقشه اشکال فرسایش , یک نقشه پایه و مهم در مطالعات فرسایش و رسوب است . نقشه برداری زمینی و یا استفاده از عکس های هوایی شاید روشی مناسبی در تهیه نقشه اشکال فرسایش باشد , اما به دلیل هزینه ها و زمان زیادی که صرف می کند, تهیه آن را در عمل با مشکل مواجه می سازد. بنابراین تحقیقات به این سمت گرایش یافته که بتوان از پردازش تصاویر ماهواره ای و یا تلفیق لایه های اطلاعاتی مؤثر در فرسایش در محیطGIS نسبت به تهیه نقشه اشکال فرسایش اقدام نمود . بیشتر بررسیهای مربوط به فرسایش و رسوب ، معطوف به تهیه نقشه های کم ِ ی فرسایش و رسوب بوده وکمتر به تهیه نقشه های اشکال فرسایش توجه شده است . مطالعات محدودی در مورد تهیه نقشه اشکال فرسایش صورت گرفته، مثل مطالعاتGLASOD که فرسایش را به انواع آبی، بادی، فیزیکی و شیمیایی تقسیم بندی میکند ( ۸ و ۹) و کاری به انواع فرسایش آبی ندارد . نوبل و فلتچر ( ۷), سیدورچوک و همکاران ( ۱۰ )، نجابت ( ۴)، رئوفی و همکاران ( ۲) و حاجی قلیزاده ( ۱)، تحقیقاتی در مورد یک یا چند شکل فرسایش انجام داده اند، ا ما طبق بررسی های به عمل آمده تحقیقی که به صورت متدولوژی و با لحاظ مقایسه روش - های مختلف از نظر صحت، دقت و خطای برآورد اشکال فرسایش باشد، انجام نشده است . تنها برخی طرح ها مبتنی بر یک روش خاص بوده و پلی گونها یا واحدهای کاری از نظر اشکال فرسایش در صحرا کنترل شده اند. در تحقیق حاضر، روشهای مختلف تهیه نقشه اشکال ف رسایش مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصل از نظر صحت، دقت، خطا و هزینه مورد مقایسه قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.