تعیین مناسب ترین آرایش کاشت لوبیا چشم بلبلی در شمال خوزستان

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1061953
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 555
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمد پیشدارفرادانه

محمدرضا محمدی

چکیده

به منظور تعیین مناسب ترین آرایش کاشت لوبیا چشم بلبلی رقم مشهد در شمال خوزستان، آزمایشی به صورت استریپ پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار با در نظر گرفتن فواصل ردیف: ‮‭60‬ سانتیمتر با یک خط کاشت (‮‭90 , (D‬1 سانتیمتر با دو خط کاشت (‮‭120 , (D‬2 سانتیمتر با دو خط کاشت (‮‭150 , (D‬3 سانتیمتر با دو خط کاشت ‭(D‬4) و ‮‭180‬ سانتیمتر با دو خط کاشت ‭(D‬5) به عنوان عامل افقی و فواصل بوته ی: ‮‭20‬ سانتیمتر (‮‭30 , (S‬1 سانتیمتر ‭(S‬2) و ‮‭40‬ سانتیمتر ‭(S‬3) به عنوان عامل عمودی به مدت 2 سال زراعی از سال ‮‭1385‬ در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول اجرا شد. عملکرد دانه ی لوبیا چشم بلبلی تحت تاثیر معنی دار فواصل ردیف و فواصل بوته قرار گرفت. بالاترین میزان عملکرد دانه در فاصله ی ردیف D1 و کمترین آن در فاصله ی ردیف D5 بدست آمد (به ترتیب ‮‭1985/5‬ و ‮‭1465‬ کیلوگرم در هکتار). عملکرد دانه همچنین در فاصله ی بوته ی S1 بیشترین و در فاصله ی بوته ی S3 کمترین مقدار را به خود اختصاص داد (به ترتیب ‮‭1839/5‬ و ‮‭1631‬ کیلوگرم در هکتار). اثر متقابل فاصله ی ردیف ا فاصله ی بوته بر عملکرد دانه معنی دار نبود. با این حال تیمار D1‭*S‬1 بالاترین و تیمار D5‭*S‬3 کمترین میزان عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند (به ترتیب ‮‭2122‬ و ‮‭1389/5‬ کیلو گرم در هکتار). تیمار های بکار رفته تاثیر معنی داری بر تعداد غلاف در بوته و ارتفاع کانوپی داشتند، اما اثر متقابل آنها بر این صفات معنی دار نبود. به طور کلی افزایش سطوح تیمار های آزمایشی منجر به افزایش تعداد غلاف در بوته و کاهش ارتفاع کانوپی گردید. تاثیر تیمار های آزمایشی بر تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه و طول غلاف معنی دار نبود. با توجه به نتایج حاصله، کشت لوبیا چشم بلبلی رقم مشهد با الگوی کاشت D1S1 (یک خط کاشت روی پشته ی ‮‭60‬ سانتیمتری ا فاصله ی بوته ی ‮‭20‬ سانتیمتر) یا D2S1 (دو خط کاشت روی پشته ی ‮‭90‬ سانتیمتری ا فاصله ی بوته ی ‮‭20‬ سانتیمتر) جهت تولید حداکثر عملکرد قابل توصیه می باشد. واژگان کلیدی: لوبیا چشم بلبلی، رقم مشهد، فاصله ی ردیف، فاصله ی بوته، عملکرد دانه

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.