بررسی تاثیر کاربرد ماده آلی بر پایداری خاکدانه ها و مقاومت برشی خاک

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: همایش خاک، محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: SESDC_146
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1958
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان مهدوی

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش علوم خاک دانشگاه شیراز

عبدالمجید ثامنی

دانشیار بخش علوم خاک دانشگاه شیراز

چکیده

پایداری خاکدانه ها از جمله ویژگیهای فیزیکی اساسی خاک می باشد که بطور مستقیم و غیر مستقیم بر روی کیفیت خاک نقش اساسی دارد . خصوصیاتی نظیر نفوذپذیری ، ظرفیت نگه داشت آب، پخشیدگی رسها، تشک یل سله و نهایتا شسته شدن خاک حاصلخیز سطحی و رسوب آن در آبراهه ها، مخازن و سدها، همگی تحت تاثیر مقاومت و پایداری خاکدانه ها در مقابل نیروهای خارجی می باشد . عوامل متعددی نظیر بافت، ترکیب مینرالوژیکی، اکسیدها ی آهن و آلومینیوم، آهک و ماده آلی خاک بر روی پایداری خاکدانه ها تاثیر دارند که در این بین تحقیقات زیادی بر روی تاثیر ماده آلی بر خاکدانه ساز ی ( نماتی و همکارانa ۲۰۰۰ و کاسیا و همکاران ۲۰۰۲ ) که شاید بتوان آن را مهمترین عامل موثر دانست، صورت گرفته است. خاکدانه هایی که در سطح زمین قرار می گیرند، در هنگام مرطوب شدن از هم پاشیده شده و یک لایه کل مرکب از ذرات پراکنده به ضخامت چند میلیمتر را بوجود می آورند . ذرات پراکنده شده در لابلای منافذ بزرگ خاک قرار گرفته و جلوی نفوذ آب و هوا را به داخل خاک سد می کند. این لایه را اصطلاحا سله گویند که در هنگام خشک شدن و انقباض بسیار متراکم و سخت می شود بطوریکه جوانه زدن گیاه و سر بیرون آوردن از خاک مقدور نمی باشد . بعلاوه ترکهای تشکیل شده بعضا باعث قطع ریشه نیز می شود . منکولم و کی ( ۲۰۰۲ ) با بررسی تاثیر کاربرد ماده آلی به این نتیجه رسیدند که ماده آلی باعث کاهش مقاومت برشی خاک می شود . با زیاد شدن نیروی لازم جهت نفوذ ریشه به داخل خاک، مورفولوژی ریشه تغییر کرده، رشد آن کاهش می یابد و تغییرات مهمی در ساختار اندام هوایی گیاه بوجود می آید ( پاسیورا ۲۰۰۲ ) . ک ی و آنجر ( ۲۰۰۲ ) عنوان می کند که مقاومتی در حدود ۲ مگاپاسکال ( ۱۲۰۰ میلی بار) برای جلوگیری از رشد و نمو گیاه کافی به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.