بررسی افزایش بازدهی گوسفندان زل تحت سیستم پرورش متمرکز(صنعتی)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1059954
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 343
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمدرضا کیان زاد

مختار مهاجر

علی اکبر قره داغی

محمدرضا ملاصالحی

حسین غلامی

حسین پیری

اصغر نعمتی

امیر نیاسری

علی اکبر اسفندیاری

رحمت سمیعی

حمید عطار

جهان تیغ

چکیده

‮‭200‬ راس میش زل ‮‭2-4‬ ساله از گله های مردمی استان گلستان خریداری و به ایستگاه شیرنگ منتقل شد. میش ها در دو گروه ‮‭100‬ راسی و به دو روش متفاوت از نظر تولید مثل پرورش یافتند: 1- پرورش خالص زل و ایجاد همزمانی و چند زایی و چند بار زایی 2- پرورش آمیخته گری (شال ‭x ‬زل) و ایجاد همزمانی و چند زایی و چند بار زایی. از هر تیمار ‮‭30‬ راس بره نر و ‮‭30‬ راس بره ماده در یک آزمایش پروارمطالعه شدند. بره های هر گروه جنسی و هر تیمار در گروههای مجزا در سه دوره ،‮‭100 75‬ و ‮‭125‬ روزه پروار شدند. در انتهای هر دوره ‮‭10‬ راس بره از هر جنس در هر تیمار و از هر گله ذبح، تجزیه لاشه و تفکیک بافتی شد. در مجموع سه زایش درصد باروری ظاهری ‮‭3/81‬ و درصد چند زایی ‮‭125‬ درصد بود. متوسط توان تولید مثلی میش ها صرفنظر از نژاد قوچ استفاده شده ‮‭5/100‬ درصد بود. متوسط توان تولیدی در مجموع سه زایش ‮‭8/96‬ درصد بود. بره های نر آمیخته شال زل بطور معنی داری در هنگام تولد از بقیه سنگین تر بودند(‮‭0/05‬ ‭> p) . ‬درصد لاشه، درصد گوشت لخم و درصد استخوان در هر یک از دوره های پروار تحت تاثیر ترکیب ژنتیکی و جنسیت بره قرار نگرفت و تفاوت معنی داری مشاهده نشد، ولی درصد چربی لاشه در هر سه دوره پروار در بره های نر زل و ماده شال زل کمتر از بقیه بود (‮‭0/05‬ ‭> p). ‬بر اساس نتایج ارایه شده با بکار گیری روش جدید پرورش، میزان چند زایی حدود ‮‭24‬ درصد و توان تولید مثلی میش بالغ بر ‮‭30‬ درصد افزایش یافت. وزن از شیر گیری بره های آمیخته نسبت به بره های خالص زل ‮‭22‬ درصد و وزن انتهای پروار آنها بالغ بر ‮‭26‬ درصد بیشتر بوده است. بر اساس محاسبات انجام شده، در شرایط پرورش معمول در منطقه از هر ‮‭100‬ راس میش در سال حدود ‮‭2030‬ کیلو گرم بره در انتهای ‮‭100‬ روز پروار حاصل می شود در حالیکه در شرایط پرورش صنعتی در بره های زل خالص، این مقدار به ‮‭5382‬ کیلو (با %‮‭165‬ افزایش) و در بره های آمیخته (شال ‭x ‬زل) به ‮‭6774‬ کیلو (با %‮‭234‬ افزایش) قابل افزایش است.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.