گزارش نهایی طرح تحقیقاتی بررسی مطالعه الگوی لانه سازی در عقرب های حفار استان خوزستان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1059879
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 335
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

شاهرخ نویدپور

مساح

هادیان

مسیحی پور

جهانی فرد

چکیده

این مطالعه با هدف شناسایی ویژگیها ی لانه سلزی در عقربهای حفار استان خوزستان انجام و نتایج زیر به دست آمد :مدخل لانه در عقربهای حفار به صورت بیضی شکل و در عقربهای ادنتوبوتوس و آپیستوبوتوس بطور معنی داری (‮‭0/05‬‭> p) ‬بزرگتر از عقرب از عقرب اسکورپیوموروس می باشد که این بعلت بزرگ بودن جثه این عقربها در مقایسه با عقرب اسکورپیوموروس است . در صورتیکه در عقرب اسکورپیوموروس طول لانه بطور عرضی داری (‮‭0/05‬‭> p) ‬بیشتر از هر گونه دیگر است. شکل لانه در عقرب اسکورپیوموروس بسیار پیچیده و با زاویه ‮‭45‬ درجه تا عمق ‮‭1/5‬ متری زمین ادامه می یابد در صورتیکه در عقربهای ادنتوبوتوس و آپیستوبوتوس شکل لانه ساده و با شیب کم (حدود ‮‭20‬ درجه ) و تا عمق کمی از سطح زمین ادامه دارد . که علت اصلی این اختلاف محل احداث لانه در عقربهای مورد مطالعه است که در دو گونه ادنتوبوتوس و آپیستوبوتوس در دامنه تپه ها در ارتفاع از سطح زمین می باشد . مطالعه خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک بستر این عقربها نشان داد که ‭PH ‬خاک محل زندگی این عقربها بین ‮‭7/7‬ تا ‮‭7/9‬ بوده و اختلاف معنی داری را نشان نمی دهد (‮‭0/05‬‭< p) . ‬تجزیه مکانیکی خاک نشان داد در صد ماسه در بستر محل زندگی عقرب آپیستوبوتوس بطور معنی داری (‮‭05.0‬‭> p) ‬بیشتر از سایر گونه ها بوده و در صد سیلیس ، رس و هدایت الکتریکی (شوری ) در عقرب اسکورپیوموروس بیشتر از دو گونه دیگر است (‮‭05.0‬‭> p) . ‬همچنین نسبت جذب سدیم ‭(SAR) ‬سرخاک محل زندگی عقرب اسکورپیوموروس بطور معنی داری بیشتر از دو گونه دیگر است. مطالعه حاضر نشان داد که با توجه به ویژگیهای خاص خاک بستر و انتخاب محل زندگی و حفر لانه عقربهای بررسی شده وابستگی شدید و بالایی به محل و بستر زندگی خود داشته و همین امر در محدود کردن فعالیت این عقربها در محل های مشخص (مانند آپیستوبوتوس در مناطق ماسه ای و یا اسکورپیوموروس در بسترهای رسی ) می شود. کلید واژه : عقربهای حفار ، لانه سازی ، بیولوژی ، ادنتوبوتوس ، اسکورپیوموروس ، آپیستوبوتوس

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.