تاثیر غلظت یون کلسیم بر آبشویی فسفر از خاک

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: همایش خاک، محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: SESDC_142
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1776
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلالی

دانشیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا

کلاهچی

دانشجوی دوره دکترای رشته خاکشناسی دانشگاه بوعلی سینا

چکیده

امروز نگرانی روز افزونی در ارتباط با هدر روی عناصر غذایی از خاکهای کشاورزی بوجود آمده است. هدر روی عناصر غذایی ممکن است موجب آلودگی منابع آبهای زیرزمینی و سطحی گردد. این نگرانی در مورد خاکهای با بافت سبک بیشتر است که علت آن را می توان در ظرفیت پایین این خاکها در نگهداری عناصر غذایی جستجو نمود. فسفر از عناصر غذایی ضروری و پر مصرف گیاهان بشمار می آید و فراهمی آن در خاک بر رشد و تولید گیاهان تاثیر دارد. فسفر از طریق کودهای شیمیایی و دامی و فاضلابهای شهری و صنعتی به خاک افزوده می شود. افزایش طولانی مدت آن به خاک باعث تجمع بیش از حد آن در خاک شده و خطر آبشویی آن در خاک و آلوده شدن آبهای زیرزمینی به فسفر وجود دارد.بررسی ها نشان میدهد که مصرف طولانی مدت فسفر در خاکهای با بافت متوسط موجب افزایش حرکت فسفر در پروفیل خاک شده است (کمپل و راز ١٩٧٥ ؛ مظفری و سمیز ١٩٩٤ ؛ زانگ همکاران ١٩٩٥ ). افزایش غلظت فسفر در خاک می تواند موجب آبشویی آن و کاهش کیفیت آبهای سطحی وزیرزمینی شود. در غلظت های کمتر از 0/01 میلی گرم در لیتر پدیده یوتریفیکاسیون در دریاچه ها تشدید میگردد(شارپلی و اسمیت ١٩٨٩ ). مصرف کودهای فسفری در ایران بالا بوده و در بعضی از مناطق غلظت فسفر قابل جذب خاک بالا میباشد(جلالی ٢٠٠٦ ). مطالعات مختلف در رابطه با حرکت و آبشویی عناصر غذایی در خاک بویژه پتاسیم صورت گرفته است(جلالی و راول ٢٠٠٣ ؛ کلاه چی و جلالی ٢٠٠٦ ). ولی مطالعات اندکی در رابطه با ابشویی فسفر در مناطق خشک و نیمه خشک صورت گرفته است. یون کلسیم یون غالب آبهای آبیاری در منطقه همدان را تشکیل می دهد (جلالی ٢٠٠٢ ). در این تحقیق تاثیر یون کلسیم آب آبیاری بر آبشویی فسفر از یک خاک شنی مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.