ارزیابی لاین های امیدبخش گندم در آزمایش های یکنواخت سراسری هم اقلیم شمال ‭(Zone-I)(ERWYT)‬

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1059510
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

مجتبی وهاب زاده

مهدی کلاته

جبارآلت جعفربای

محمدصادق خاوری نژاد

معرفت قاسمی

چکیده

به منظور مطالعه سازگاری لاین های پیشرفته گندم تعداد ‮‭19‬لاین امید بخش به همراه دو رقم مورد کشت در منطقه به عنوان شاهد(تجن وشیرودی) به مدت دوسال در 4 ایستگاه تحقیقاتی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی ‭(RCBD ) ‬با چهار تکرار کشت شدند. ارقام نسبت به شرایط مختلف محیطی بررسی و ارقام برتری که دارای قابلیت تطابق بیشتری با شرایط آب و هوایی این مناطق داشته و از پایداری عملکرد بیشتری برخوردار باشند با توجه به خصوصیات زراعی و مقاومت به بیماری های مخصوص این مناطق (ساحل خزر) و نیز مسیله جوانه زنی قبل از برداشت انتخاب و جهت کشت در مناطق مزبور معرفی خواهند شد. توضیح این که کلیه ارقام در این بررسی از نظر بیماریها شامل زنگ های زرد ،قهوه ای، فوزاریوم سنبله‭(Scab) ‬و سفیدک حقیقی در خزانه های بیماری تحت شرایط مصنوعی ‭(Mist Irrigation System ) ‬و تلقیح مصنوعی در ساری، مغان و گرگان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته اند. ابعاد کرت ها در تمام مناطق مشابه بوده و مساحت کشت ‮‭7/2‬ = ‮‭1/2‬ ا 6 و مساحت برداشت 6 = ‮‭1/2‬ ا 5 متر مربع بود. در طول دوره بررسی یادداشت برداری از برخی صفات مرفولوژیک و زراعی انجام شد. به منظور سنجش سازگاری و پایداری عملکرد ارقام ازروش غیر پارامتری رتبه عملکرد ‭Rank) (‬و انحراف معیار رتبه و همچنین شاخص نسبی عملکرد ‭(YIR% ) ‬استفاده گردید . نتایج نشان داد که لاینهای ‮‭14 5‬، و‮‭20‬با داشتن میانگین عملکرد بالا وتحمل به بیماریهای مهم، قابلیت تطابق بیشتری با شرایط این مناطق داشته و از پایداری عملکرد بیشتری برخوردار هستند و میتوان این لاینها را به عنوان لاینهای برتر وسازگار به منظور اجرای طرحهای تحقیق تطبیقی ‭(On-farm ) ‬معرفی و انتخاب کرد. واژه های کلیدی :اقلیم شمال ، مقایسه عملکرد، لاینهای پیشرفته ، گندم نان

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.