بررسی حد بهره برداری مجاز گونه های مهم مرتعی در مراتع نمونه پنج منطقه رویشی ایران (مرکزی انجدان)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1059493
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

فرهنگ قصیرانی

علی فرمهینی فراهانی

حجت اله زاهدی پور

مصطفی زارع

مهدی فرح پور

ولی اله مظفریان

عسکر علیزاده

علی فرمهینی فراهانی

چکیده

برای محاسبه ظرفیت مراتع تعیین حد بهره برداری مجاز گونه های مهم و کلیدی مراتع لازم و ضروری میصباشد. با داشتن مقادیر دقیق این فاکتور برای گونه های مرتعی است که می توان ظرفیت واقعی مراتع منطقه را تعیین نموده و از نابودی پوشش گیاهی، خاک و کاهش منابع آب در اراضی مرتعی جلوگیری نمود‭. Artemisia aucheri‬،‭Bromus tomentellus‬،‭Kochia prostrata‬، ‭Asperula glomerata‬، ‭ Buffonia cf.koelzii ‬گونهصهای کلیدی و مهم مراتع انجدان اراک میصباشند که در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفتهصاند. در این تحقیق ابتدا یک منطقه مناسب و کلیدی به مساحت یک هکتار در مراتع انجدان انتخاب شده و در سال اول حصارکشی و قرق گردیده است. از هر گونه ‮‭40‬ پایه انتخاب شده و برداشتصهای ،‮‭25‬ ،‮‭75 50‬ درصد و تیمار شاهد اعمال گردیده است (هر ‮‭10‬ پایه یک تیمار). برداشت به صورت ماهیانه توسط قیچی باغبانی و در فصل چرای منطقه صورت گرفته است. تاثیر بهره برداری با بررسی تغییرات ایجاد شده در خصوصیات فنولوژیکی، تولید علوفه و بذر، شادابی، مرگ و میر و سایر خصوصیات گونهصهای گیاهی منتخب مطالعه شده است. نتایج نشان دادند که افزایش میزان بهرهصبرداری موجب بروز مشکلات و زوال در تواناییصهای حیاتی کلیه گونهصها بویژه در دو گونه ‭Br.tomentellus ‬و‭As.glomerata ‬که خوشخوراکصتر میصباشند میصگردد. با بررسی اثرات برداشت در تیمارهای منتخب بر روی پایهصهای گیاهی، حد بهرهصبرداری ‮‭25‬ درصد برای دو گونه ‭Br.tomentellus ‬و‭As.glomerata ‬و حد بهرهصبرداری ‮‭50‬ درصد برای سه گونه ‭Ko.prostrata Ar.aucheri ‬و ‭Bu.cf.koelzii ‬با بروز کمترین اثرات منفی در خصوصیات گیاهی و مناسب تشخیص داده شدند. واژهصهای کلیدی: حد بهرهصبرداری مجاز، ظرفیت مرتع، کیفیت علوفه، انجدان اراک.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.