مقایسه خصوصیات کمی و کیفی ارقام گوجه فرنگی در برداشت یک و چند مرحله ای

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1058886
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 226
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

هادی خزاعی

محمد مظهری

شهدید اخوان

علیرضا حیدرپور

چکیده

به منظور کاهش مراحل برداشت گوجه فرنگی از چندین چین به یک چین با استفاده از ارقام مناسب و افزایش کارایی تولید این محصول در کشور این تحقیق از اسفند ‮‭1388‬ به مدت دو سال در ایستگاه طرق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی با استفاده از یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. اولین فاکتور چهار رقم هیبریدگوجه فرنگی ‮‭108‬ ‭Hy Pill‬، ‭Hy Pill ‬‮‭303‬ ،‮‭347‬ ‭ Hy Pill ‬و 2 ‭Peto Pride ‬و فاکتور دوم دو نوع برداشت یک و چند مرحله ای بود. صفات مورد اندازه گیری شامل تعداد میوه در گیاه، وزن میوه در بوته، عملکرد کل، بریکس، ‭pH‬، نیروی انسانی مورد نیاز به ازا هر تن وزن میوه و نرخ بازده نهایی بودند. نتایج تجزیه مرکب داده های دو سال آزمایش نشان داد اثر سال بر صفات تعداد و وزن میوه در بوته و عملکرد کل از نظر آماری معنی دار بود و سال اول در آن صفات برتری داشت. ارقام گوجه فرنگی در صفات وزن میوه در بوته، عملکرد کل و درصد مواد جامد محلول کل اختلاف معنی دار داشتند. مقایسه میانگین ارقام نشان داد رقم های پیل ‮‭347‬ با ‮‭26/86‬ درصد برتری در وزن میوه در بوته، ‮‭26/9‬ درصد عملکرد بیشتر میوه و ‮‭11/9‬ درصد مواد جامد محلول کل نسبت به رقم پتو پراید 2 برترین رقم بود. روش برداشت به جز در صفات ‭pH ‬و درصد مواد جامد محلول کل، در مابقی صفات مورد بررسی معنی دار بود. روش چند مرحله ای از نظر تعداد و وزن میوه برداشت شده از هر بوته به ترتیب ‮‭14/1‬ و ‮‭11/3‬ درصد بر روش یک مرحله ای برتری داشت ولی این موضوع اختلاف معنی دار و قابل توجهی در عملکرد نهایی ایجاد ننمود. همچنین روش برداشت چند مرحله ای ‮‭2/37‬ برابر روش برداشت یک مرحله ای نیازمند نیروی انسانی بود. بالاترین نرخ بازده نهایی(‮‭58/9‬) نیز در رقم گوجه فرنگی های پیل ‮‭347‬ در شرایط برداشت یک مرحله ای مشاهده شد. کلمات کلیدی: اجزا عملکرد، بررسی اقتصادی، بریکس، چین، مرحله برداشت.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.