واکنش توده های ژنتیکی وارقام خربزه و طالبی به بیماری ذغالی ناشی از ‭Macrophomina phaseolina‬

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1058369
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

داریوش شهریاری

سمیه کنگرلو

عبدالرضا رنجبر

رامین رافضی

چکیده

خربزه و طالبی از جمله گیاهان جالیزی می باشند که غالبا در مناطق گرم و معتدل جهان کشت می شوند. سطح زیر کشت آن در کشور ما بالغ به ‮‭105000‬ هکتار گزارش شده است، ولی عوامل بیماریزا از جمله قارچ عامل پوسیدگی ذغالی ‭Macrophomina phaseolina ‬خسارت قابل توجهی در مراحل رویشی به گیاه میزند،گاهی میزان خسارت تا %‮‭100‬ نیز گزارش شده است.کنترل آن با روشهای شیمیایی کارایی چندانی نداشته و در کنترل بیولوژیک نیز موفقیت زیادی بدست نیامده است.تنها روش موثر و مطمین بکارگیری ارقام مقاوم میباشد . ازاینرو ابتدا اقدام به جداسازی جدایه های قارچ از مناطق مختلف استان تهران شدوسپس اثبات بیماریزایی گردیدند و دو جدایه Iو‭D ‬بعنوان جدایه های پرآزار انتخاب و روی ‮‭45‬ ژنوتیپ یا لاین خربزه و طالبی در یک طرح کاملا تصادفی در گلخانه مایه زنی شدند. میزان آلودگی طبق الگوی‭Abawi ‬و همکاران براساس مقیاس(‮‭1-9‬)صورت گرفت.نتایج حاصله از ارزیابی ها نشان داد ژنوتیپهای ‭Ananas Meanh MN‬1، خربزه مازندرانی و ‭Honey Daw ‬با شدت آلودگی بین ‮‭3/08‬ تا ‮‭4/16‬جز ارقام مقاوم ،در حالیکه خربزه حاج ماشااللهی ،شاه آباد و جاجو ،سوسکی سبز ایوانکی و طالبی سمسوری ورامین در مقابل هردو جدایه باشدت آلودگی بین ‮‭9-7/03‬ جز حساسترین ارقام بودند. واژگان کلیدی:ارقام مقاوم ، خربزه ، ‭Macrophomina phaseolina

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.