گزارش بررسی علل مرگ و میر ماهیان گاریز در فروردین و اردیبهشت سال ‭1389 ‬در شهرستان بندرعباس

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1058290
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

کورس رادخواه

جلیل ذریه زهرا

محدث قاسمی

محمدرضا مهرابی

عیسی شریف پور

مصطفی شریف روحانی

محبی

ذاکری

عرب

ایاغ

جوکار

اسدی

اکبرزاده

محمدیان

کمالی

خواجه نوری

جواد دهقانی

پهپوری

یوسف آفتابسوار

سالارپور

عبدالعلیان

سهراب دژندیان

سمیه حقیقی کارسیدانی

بابک رمضانی

معصومه امینی

چکیده

در سال ‮‭1387‬متعاقب وقوع بلوم جلبک کوکلودینیوم در سواحل دریای عمان مقادیر زیادی مواد آلی زنده وارد چرخه اکولوژیک در آبهای استان هرمزگان گردید. متعاقب آن در منطقه ساحلی تلفاتی به میزان تقریبی ‮‭500‬ کیلو گرم از ماهیان گاریز ‭) Liza klumzingeri) ‬در سواحل بندرعباس در سال ‮‭1389‬ ، تعدادی از ماهیان مبتلا توسط همکاران پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان جمع آوری شده و در شرایط انجماد در ازت مایع به پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی منتقل گردیدند. علایم بالینی شامل تلفات غیرعادی و دسته جمعی با علایم بالینی بصورت بیرون زدگی یکطرفه یا دو طرفه چشم ، رنگ پریدگی و تغییر رنگ پوست بدن ، شنای انفرادی، بیحالی، عدم تعادل در شنا و سهولت صید اعلام شد که مشابه علایم بالینی بیماری نکروز عصبی ویروسی‭(VNN) ‬می باشد. متعاقب آن تلفاتی به میزان کمتردر اردیبهشت ماه همین سال به وقوع پیوست . بنا بر گزارش های اداره کل شیلات استان هرمزگان زمان تلفات حداکثری از ‮‭17‬ تا ‮‭23‬ فروردین ماه بود که آب دریا در حال گرم شدن (حوالی ‮‭30-28‬ درجه سیلیسیوس) و دریا بدون باد وطوفان بوده است ولیکن مرگ و میر دسته جمعی تا ‮‭31‬ فروردین ماه ‮‭1389‬ ادامه داشته است. ماهیان تلف شده قریب به اتفاق، ماهیان گاریز بودند که اغلب در یک محدوده سنی از لحاظ اندازه و سایز قرار داشتند. به منظور تشخیص علت تلفات ماهیان گاریز با هماهنگی ستاد موسسه همکاران پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی (انزلی) مطالعات و آزمایشات متعددی را در زمینه های گوناگون اکولوژی و بهداشت و بیماری های آبزیان بعمل آورده که بنظر میرسد علت اصلی تلفات بصورت ‭Multidiscipline)) ‬عمل کرده و تلفیقی از علل مختلف محیطی و اکولوژیک و احتمالا عامل بیماری نکروز عصبی ویروسی ‭(VNN) ‬در بروز این بیماری در ماهیان گاریز منطقه موثر و نقش آفرین بوده اند. کلمات کلیدی: ماهی گاریز، نکروز عصبی ویروسی ‭(VNN)‬، تلفات، استان هرمزگان ، ایران

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.