زیر برنامه راهبردی تحقیقات حفاظت زیست محیطی مناطق ساحلی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1058004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 187
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمد رستمی

علی کرمی خانیکی

حمید داودی

چکیده

نواحی ساحلی ایران با طولی حدود ‮‭700‬ کیلومتر در شمال و بیش از ‮‭2000‬ کیلومتر در جنوب با در اختیار داشتن حدود ‮‭20‬ درصد از جمعیت کشور و در برگرفتن بخش عمده ای از فعالیت های اجتماعی، اقتصادی و صنعتی از قبیل کشاورزی، ماهیگیری، گردشگری و به ویژه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و همواره در برنامه های توسعه کشور نقش مهمی را ایفا نموده است. توسعه پایدار و استفاده صحیح از منابع آب و خاک در نواحی دریایی و ساحلی، مستلزم داشتن آگاهی کامل از این مناطق و فن آوریهای مربوطه است که خود نیازمند انجام تحقیقات علمی و کاربردی گسترده در این زمینه می باشد. پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری بعنوان بازوی تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی، وظیفه انجام تحقیقات کاربردی در عرصه حفاظت از منابع آب و خاک در کل کشور و از جمله در مناطق ساحلی را بر عهده دارد. این پژوهشکده بمنظور نیل به اهداف تحقیقاتی خود، برنامه ریزی وسیعی را برای تهیه طرحهای راهبردی تحقیقاتی تحت مدیریت سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی آغاز نموده است. هدف از این طرحهای راهبردی، ساماندهی و هماهنگی پروژه های تحقیقاتی در جهت اهداف استراتژیک (راهبردی) توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور است. در این راستا هفت برنامه راهبردی در پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری در حال پیگیری است که عبارتند از: برنامه راهبردی بهره برداری از سیلاب و توسعه منابع آبی کوچک، برنامه راهبردی بهینه سازی الگوهای مدیریت حوزه های آبخیز، برنامه راهبردی شناخت عوامل موثر بر فرسایش و رسوب و تخریب اراضی و بهینه سازی روشهای حفاظت خاک، برنامه راهبردی کاهش سیل خیزی، برنامه راهبردی مدیریت خشکسالی آبخیزها، برنامه راهبردی مدیریت و حفاظت آبراهه ها و مسیل ها، و برنامه راهبردی مدیریت و حفاظت مناطق ساحلی. زیربرنامه راهبردی حفاظت زیست محیطی مناطق ساحلی درقالب بخشی از برنامه راهبردی حفاظت و مدیریت مناطق ساحلی، برای کمک به برنامه ریزی و هدایت فعالیت های اجرایی کشور در عرصه سواحل تهیه می شود و نتایج حاصل از آن در تعیین اولویت های اجرایی برای شروع فعالیت های جدید و تخصیص منابع مالی و نیروی انسانی، و تنظیم برنامه های آموزشی مناسب برای رشد فعالیت های حفاظت زیست محیطی سواحل بکار گرفته می شود. بواسطه تهیه این تحقیق می توان وضعیت زیست محیطی حال حاضر مناطق ساحلی کشور، منابع آلاینده و تخریب محیط زیست و سازمانهای زیربط در حل مشکلات زیست محیطی چنین مناطقی شناسایی نمود. همچنین ارایه معیارها و دستورالعمل های فنی برای مدیریت و حفاظت زیست محیطی سواحل از دیگر نتایج این تحقیق خواهد بود. فلذا در این طرح که به مدت یکسال انجام خواهد شد، روش تحقیق عمدتا بر اساس مطالعات کتابخانه ای و بررسی طرحهای اجرا شده مدیریت زیست محیطی مناطق ساحلی در کشور ایران و کشورهای دیگر می باشد. به همین منظور ضروری است که ابتدا با تشکیل جلسات بحث و بررسی و با طراحی یک طوفان مغزی مشکلات و مسایل مربوطه در سطح کشور مشخص می شوند. سپس با بررسی دقیق تر مشکلات و مسایل، چالش های اصلی تعریف و ارایه می شوند. آنگاه راهکارهای راهبردی برای مقابله با چالش ها و رسیدن به اهداف تبیین می گردد. در نهایت عنوان محورها و الویتهای تحقیقاتی مرتبط با طرح مشخص و پس از جمع بندی به کلیه وزارتخانه ها و مراکز اجرایی، تحقیقاتی و آموزشی مرتبط ارسال می شود. واژه های کلیدی: مناطق ساحلی ، مدیریت مناطق ساحلی، برنامه راهبردی، حفاظت زیست محیطی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.